Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Somogy Vármegyében is az új alapellátási ügyeleti rendszer fog működni november elsejétől, amelynek bevezetését gondos előkészítő munka előzte meg.

396040811 1133313957645896 3554404505195906182 nGyőrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője sajtótájékoztató keretében számolt be a legfontosabb információkról:

„Igyekeztünk feltérképezni a betegek igényeit, figyelembe vettük az elmúlt évek, sőt évtizedek tapasztalatait. Ami talán a legfontosabb: egyértelműen látszik, a betegek 16 óra és 22 óra között, a délutáni, kora esti órákban általában azért fordulnak a háziorvosi ügyelethez, mert valamilyen háziorvosi jellegű problémájuk van. Erre a háziorvosok tudják a legjobb megoldást nyújtani. Este tízkor hirtelen fordul a kocka és a tapasztalat azt mutatja, akik éjszaka hívják az ügyeletet, rendszerint akut, néha súlyos egészségügyi probléma áll a háttérben, amire a sürgősségi ügyeleti ellátás a legjobb megoldás. Így épül fel ez az új ügyeleti rendszer. Hétköznaponként 16 és 22 óra között, valamint hétvégén reggel 8-tól délután 14 óráig házi orvosi ügyelet áll a betegek rendelkezésére. Este 10-től reggelig, illetve ünnepnapokon, a nap második felében sürgősségi ügyeletet biztosít az Országos Mentőszolgálat. A vármegyében hét telephelyen állnak rendelkezésre a háziorvosi ügyeletek.”

A telephelyek listája több helyen is olvasható, hozzánk legközelebb Balatonbogláron, az orvosi rendelőben lesz elérhető ügyeleti telephely. A legegyszerűbben az országos mentőszolgálat honlapján a www.mentok.hu/ugyelet menüpontban érhető el ez a lista. Este 10 után is lesz négy telephely, ahová be lehet menni személyesen a betegnek, ha éjszaka szeretne ügyeletre menni, de a mentőszolgálat mindenkinek azt tanácsolja, ha éjjel valamilyen baj támad, akkor mindenekelőtt hívják fel az ügyelet központi telefonszámát és kérjenek tanácsot. Ez egy újdonság, hogy november 1-től Somogy vármegyében is a 1830 lesz az ügyelet telefonszáma. A 1830-as számot érdemes feljegyezni, hiszen november 1-től, ami egyébként ünnepnap, reggel 8-tól indul az ügyeleti ellátás. Ez a telefonszám hívható Somogy vármegye bármelyik településéről.

Mi történik akkor, ha feltárcsáztuk ezt a 1830-as telefonszámot?

„Egy olyan szakember veszi fel a telefont, akinek az a feladata, hogy a panaszok, a beteg tünetei alapján a számára a legmegfelelőbb megoldást kínálja fel. Lehetséges, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás egy telefonos tanácsadás. Ebbe akár telekonzultációval szakorvost is be tudunk vonni. Ha mindenképpen szükséges a beteg fizikális vizsgálata, akkor több lehetőség is van. Vagy elmondjuk a betegnek, hogy hol van a hozzá legközelebbi ügyeleti telephely, ahová bemehet és ott a vizsgálat megtörténik. Vagy pedig, ha erre van szükség, akkor kiküldjük hozzá az ügyeleti autót, bárhol tartózkodjon az illető. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy hol vannak éjszakai ügyeleti telephelyek, hiszen a beteg lakására megyünk, akár egy kis faluban vagy akár Kaposváron, nagyvárosban lakjon is az illető.”

Kisgyermekkel mi a teendő?

„Ha gyermekről van szó, természetesen gyermekek esetében is az új, egységes ügyeleti ellátási rendszer jó megoldást nyújt. Bármelyik ügyeleti telephelyre be lehet menni gyermekkel is. Ezek úgynevezett vegyes ügyeletek. Ott megtörténik a gyermek vizsgálata, illetve Kaposváron a központi gyermekügyelet is működik, ami hétköznaponként 16 és 22 óra között hétvégén pedig reggel 8-tól este 20 óráig áll a betegek, a gyermekek rendelkezésére. A szülőknek is azt tanácsoljuk, ha az éjszaka közepén a gyerekkel valami baj van, vagy akár hétvégén, ünnepnapon, akkor mielőtt elindulnának az ügyeletre, hívják fel a 1830-as telefonszámot, kérjenek tanácsot és az ügyeletesünk megfogja mondani, hogy a gyermek szempontjából mi a legjobb megoldás. Ezt azért is tanácsolom, mert sajnos gyermek is kerülhet súlyos állapotba, ha mondjuk egy kisgyermeknek lázgörcse, vagy kruppos rohama van, akkor biztosan nem az a jó megoldás, hogy kézbe vesszük és elindulunk vele az éjszakában az ügyeletre. Akkor telefonálni kell és mi azonnal riasszuk a helyszínre a szükséges segítséget. Elképzelhető, hogy azonnal mentőautót, rohamkocsit vagy akár mentőhelikoptert.”

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon egy olyan ügyeleti struktúra alakult ki, ami szinte már követhetetlen volt. Ahány település, annyiféle megoldás volt. Voltak olyan helyek, ahol jól működött az ügyelet, a betegek elégedettek voltak, de sajnos nem ez volt a jellemző. Általában panaszkodtak, hogy nem tudjak elérni az ügyeletet, ha fel is veszik a telefont, akkor azt mondják, hogy nincs itt az orvos, hívják a mentőket. Ha végül az orvos kiment a beteghez, akkor az ellátás, amit nyújtott, nem volt minőségbiztosított és nem volt ellenőrizhető, hogy a legmegfelelőbb ellátást kapta-e a beteg.

„Ezért is született az a döntés, hogy hozzunk létre egy olyan egységes, országos alapellátási ügyeleti rendszert, ami valóban betegközpontú, a beteg dolgát egyszerűsíti, hiszen van egy központi telefonszám, aminek a hívásával a beteg a legmegfelelőbb ellátást kaphatja. Az elmúlt időszakban, február 1-je óta már 12 vármegyében kezdett működni ez az egységes rendszer. A legfrissebb adatok szerint ebben az egységes alapellátási ügyeleti rendszerben a 172 ezer betegellátáson is túl vagyunk. Ezek már azért komoly számok, az így levont tanulságok már mérvadóak. Az látszik, hogy mindenhol jól működik a rendszer, a betegek visszajelzései is ezt mutatják, hiszen mi mérjük a beteg elégedettséget. Több szempontból is kérjük az osztályzatukat, ahogy az iskolában is, 1-től 5-ig lehet osztályozni a betegellátást. El tudta-e könnyen érni az ügyeletet? Az ellátás, amit kapott megfelelő volt-e? Sőt, még azt is mérjük, hogy a felvilágosítás, az információ, amit kapott a beteg az ellátóktól, az megfelelő volt-e számára? Ebben a betegelégedettségi rendszerben most 4,3 az átlag értékünk, ami azt gondolom, nemzetközi összehasonlításban is egy jó értéknek számít és felhatalmaz minket arra az ígéretre, amit most Somogy Vármegye lakóinak is tudok tenni. Mi mindent megteszünk azért, hogy ők is hasonlóan elégedettek legyenek az ügyeleti szolgáltatással, ami november 1-től Somogy vármegye teljes területén reggel 8-tól működni fog.”

– összegzett Győrfi Pál.

Somogy vármegye speciális helyzetben van a Balaton miatt, mert nyáron jelentősen megnő a lakosság száma. A balatoni nyári ügyeletet hogyan fogják megoldani, gondoltak erre a szervezésnél?

„Olyannyira gondoltunk, hogy azért az Országos Mentőszolgálat már nagy gyakorlatot szerzett a Balaton part egészségügyi ellátásában. Ha Önök figyelemmel kísérik a mi működésünket, akkor tudják, évről évre megerősítjük a Balaton part mentő ellátását. Mivel most már az alapellátási ügyelet is a mi alapfeladatunkká vált, így mindez vonatkozik arra is, tehát folyamatosan monitoroztuk és monitorozzuk a szükségleteket és amennyiben szükséges, akkor ebben fejlesztéseket tudunk végrehajtani, akár szezonálisan is. Elképzelhető, hogy a nyári időszakban nagyobb kapacitással, több telephellyel fogunk majd a betegek rendelkezésére állni. Nagy előnye ennek az egységes rendszernek, hogy el van választva a mentőszolgálattól. A mentőszolgálat plusz feladatként veszi át az ügyeleti rendszert, ennek a személyes, tárgyi feltételeit kormányzati forrásból külön biztosítják. A tárgyi feltételek közül talán az egyik legfontosabb a jármű. Minden ügyeleti hely kap egy ilyen autót és egy tartalék autó is van a rendszerben. Teljesen egységes módon áll rendelkezésre. A betegek szempontjából ez egy biztonságos rendszer. Somogy vármegye egyik települése sem marad ellátatlanul. Bármelyik ügyeletre be lehet menni, a területi és a vármegye határok is eltűnnek. Amelyik ügyeleti kocsi a legközelebb van, az megy oda a beteghez és a beteg amelyik ügyelethez a legközelebb van, oda megy be ellátásért.”

396040811 1133313957645896 3554404505195906182 n

 

 

 

<p_align="center"> <p_align="center">