Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

 index Medium2023. május 11-e, csütörtök fontos nap lehet. Egy patinás városrész, a Bartók Béla úti villasor melletti Szaplonczay sétány újult meg az elmúlt időszakban. Ennek második szakasza is elkészült, ezt követte egy átadó ünnepség, amit talán sok év múltán történelmi jelentőségű dátumként emlegetnek majd az utókor fonyódi lakosai.

 

Az esemény rangját emelte, hogy Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára ellátogatott településünkre. Részt vett az ünnepségen Móring József Attila a térség országgyűlési képviselője, Biró Norbert a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Hidvégi József polgármester, Erdei Barnabás alpolgármester Neumajer Zoltán katolikus esperes, valamint az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium, Fonyód tagjai.

A Szaplonczay sétányon található, 1900-ban állított Mária szobrot felszentelte Neumajer Zoltán katolikus plébános, illetve Varga István helytörténész mondott róla néhány információt.

 MG 4180 Medium

"Ismét eljött a nap, amikor Fonyód újabb turisztikai látványosságáról beszélhetünk és átadhatjuk egy újabb szakaszát a „Balaton madártávlatból” - kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása, - című projektnek. Mint ismeretes, az első szakasz átadásán március 23-án Novák Katalin köztársasági elnök asszony vett részt, - megcsodálta a kilátást és szívébe zárta a kishuszárokat. A második szakasz közönségnek való átadása most következik. A szakaszolás gondolata akkor vetődött fel, amikor láttuk, hogy az emberek nem bírják kivárni a megvalósulást, mindig beszöktek az építési területre."

- köszöntötte az egybegyűlt érdeklődőket Hidvégi József Fonyód polgármestere.

Megköszönte a magyar kormány, Biró Norbert elnök úr és Móring József Attila képviselő úr támogatását, a Turisztikai Ügynökség munkatársainak, a Sefagnak, mint a terület kezelőjének, a tervező Lőrincz Ferencnek és kollégáinak, a kivitelezőnek és az önkormányzat munkatársainak, valamint a Városüzemeltetés dolgozóinak kiváló munkáját.

A fonyódi Várhegy északi oldalában jött létre 1894-től kezdődően a bélatelepi villasor. Elsősorban kaposvári, budapesti orvosok, jogászok, földbirtokosok, vármegyei- és minisztériumi tisztviselők építettek maguknak villát, összesen 29 parcellán. Mindennek a megálmodója Szaplonczay Manó volt, Somogy vármegye tiszti főorvosa. A villasorhoz kapcsolódott a sétány és az 1900-ban készült Mária szobor. A Szaplonczay sétány hazánk egyik legközkedveltebb sétálóhelye. A Balaton északi oldalának mondhatni legszebb kilátását nyújtja a fonyódi magaspart szélén, mintegy 70 méter magasságban. Egyedülálló módon innen látható szinte a teljes Balaton Keszthelytől egészen Tihanyig, de talán még a kenesei partok is látszódnak kedvező időjárási körülmények között.

"A sétány teljesen megújult, kavicsos műgyanta burkolatot kapott, kecses kandelláberek világítják meg, új műtárgyak, információs táblák kerültek felállításra, valamint a környezet rendezésével, a leendő kávéházzal, egy csoda született meg Fonyódon."

- sorolta a polgármester.

Elhangzott, hogy hamarosan megnyitja kapuit a közönség előtt az új kávéház, saját forrásból megújul Ripka kút, pályázati támogatásból és önerőből a Bartók Béla utca aszfalt burkolatának teljes rekonstrukciójára is sor kerül és a Ripka örökösök jóvoltából hamarosan szobrot avatunk. Távlati tervek között szerepel a virtuális magaspart és a többi kilátó bemutatása, tervben van a Kettőskereszt felújítása és a Múzeum mai kornak megfelelő átalakítása új funkcióval. A közeljövőben egy vállalkozó jóvoltából sétavonat hozhatja fel a látogatókat ezekhez az egyedi élményekhez.

"Régebben az északi partiak úgy tartották, hogy a déli partban nincs más érték, csak az, hogy innen jól látszik az északi. Ez nem teljesen így van! Annak köszönhetően, hogy a déli part településein jó gazdaként vigyáznak, építik, szépítik ezt a területet, sokkal több látszik. Ez talán az egyetlen olyan helye a Balatonnak, ahonnan az ide érkező turisták úgy láthatják ezt a csodálatos tavat, mint a madarak. Értékeket őriznek és értékeket teremtenek itt Fonyódon! Örömmel hallottam, hogy a fejlesztések sora nem áll meg, hanem további attrakciókkal és szakrális létesítményekkel is gazdagítják a helyet és teszik teljessé annak az élményét, aki ide pihenni jön."

- mondta Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, fejlesztési kormánybiztos.

 MG 4254 Medium

"Én a sétányon embereket látok, fiatal párokat, akik épp itt fogják meg egymás kezét először. Kismamákat látok babakocsikkal miközben az apuka nyakában ott ül a nagyobbik testvér. Fesztiválokat látok, zenekarokat hallok, hömpölygő tömeget látok és a csendes őszi napokon egymásra támaszkodó, lassan bandukoló idős párokat. Igen, azt gondolom, hogy ez a sétány sokkal, de sokkal több mint burkolat, pad és információs tábla. Ez a sétány akár lehetne az ízek, imák, szerelmek sétánya is."

- fogalmazott Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Mintegy 800 méter hosszban újult meg teljesen a sétány, műgyantás kavicsburkolatot kapott, megújultak az oroszlános kőpadok, új utcabútorok, padok, asztalok, hulladékgyűjtő edényzet, tájékoztató és információs táblák kerültek ki és kandeláberes közvilágítás. A Múzeum épülete mellett új, családbarát kiszolgáló épület épült, ami büfének és nyilvános vizesblokknak is otthont ad. A második szakasz gazdagodott egy pagodával, ahol egyébként egy, a nívós villákat bemutató tábla is kikerült. Éppen ennél a pagodánál végződött szalagvágással a Szaplonczay sétány ünnepi átadása.

 MG 4347 Large

 

Az eseményről készült képeket a Fonyód Média képtárában tekinthetik meg: https://bit.ly/3BoH5a4