Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

2023.04.13. 2. melleklet szunyogposzter frissitett LargeA Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása  az önkormányzatok részére szervezett csípőszúnyog-irtás módszereiről a lakosság részére.

 

 

 

 

 

 

A már kikelt, repülő szúnyogok (imágók) irtására használt kémiai szúnyogirtásban alkalmazott irtószerek hatóanyaga a csípőszúnyogokon kívül más ízeltlábúakra és a vízi élővilágra nézve is ártalmas. Az irtószer hatását a kijuttatást követően azonnal kifejti, ugyanakkor a levegőből hamar letilepszik a felületekre és főként a napfény hatására, viszonylag rövid idő alatt elbomlik a hatóanyaga. A kezelés után tehát kedvezőtlen körülmények esetén a szomszédos területekről a széllel sodródó szúnyogok, illetve a kezelt területen a vízgyülemekből idő közben kikelő szúnyogok újra ártalmat okozhatnak. További aggály, hogy a kémiai irtószerekkel szemben ellenállóképesség alakulhat ki a szúnyogokban, ami a jövőben, egy esetleges járvány esetén megnehezítheti a védekezést.

A biológiai szúnyogirtás (szúnyoglárva-irtás) előnye hogy a szúnyoglárvákon kívül más állatokra nézve a biológiai irtószer elhanyagolható kockázatot jelent. A jól meghatározott szúnyogtenyészóhelyek esetén (pl. ártereken, mocsaras, belvizes területeken, vizesárkokban) az időben indított kezeléssel, a szúnyogok nagyszámú megjelenése bizonyos fokig megelózhetó ezzel a módszerrel. A módszer hátránya ugyanakkor, hogy több háttérmunkát és tervezést igényel, mert a szúnyoglárvák tenyészőhelyeit fel kell deríteni (feltérképezni), számon kell tartani és az irtószert a megfelelő időpontban, esetenként ismételten kell alkalmazni. Továbbá, adott település környezetében az összes tenyészőhelyet szükséges kezelni, hogy ne áraszthassák el a védendő területet a szúnyogok.

Tájékoztató anyagok nyilvánosan elérhetőek és letölthetőek a https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/633-lakossagi-tajekoztato-a-szunyogok-elleni-vedekezesrol#lakossgi_tjkoztat_a_sznyogok_elleni_vdekezsrl linken keresztül.

A szunyogirtásról a részletes plakát az alábbi linken található meg: https://bit.ly/3VISCL0

 

 

forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ