Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Április 24. vasárnap 14 órától Fonyódi Egészségnap , helyszín: Művelődési Központ; Április 26. péntek 18 óra Pitterné Nyilas Enikő kiállításmegnyitó , helyszín: Feng Shui Galéria; Április 28. vasárnap 18 óra Seven Houses Gospel koncert , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3., péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

1848. március 15. tiszteletére rendeztek koszorúzást a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola előtti kopjafánál.

Az I. Huszár- és Tüzér Bandérium tagjainak segítő közreműködése mellett koszorút helyezett el Hidvégi József polgármester és Erdei Barnabás alpolgármester, valamint a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred nevében Kátai Róbert alezredes és Bálint Ákos főtörzszászlós. A végén a kishuszárok díszlövésével zárult a kopjafánál a megemlékezés.

Az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget Fonyód Város Önkormányzata a Mátyás Király Gimnáziumban. A megemlékezés előtt a nagy múltra visszatekintő, Fonyód Polgáraiért és Somogy Polgáraiért díjjal is elismert Fonyódi Önkéntes Tűzoltózenekar adott térzenét a gimnázium előtt, Kiss Ferenc karnagy vezetésével.

IMG 2162 Medium

A Fonyódi Huszár- és Tüzér Bandérium tagjai a megemlékezésen több alkalommal tisztelegtek az ünnep és a városi kitüntettek előtt. Az ünnepség kezdeteként a résztvevők együtt énekelték el a Himnuszt.

IMG 2197 Medium

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján Fonyód Város Önkormányzata nevében Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere köszöntötte az ünneplőket és mondta el emlékező beszédét.

IMG 2208 Medium

"Régi szokása a magyaroknak, hogy bizonyos időközönként összegyűlünk, tanácskozunk, és közösen döntünk, hogy merre vegyük az irányt. Ez a mi legnagyobb erőnk. Több mint ezeregyszáz éve csináljuk ezt. Így volt Etelközben, Pusztaszeren, a Rákos mezején, a Duna jegén és így volt 176 éve Pozsonyban és Pest-Budán is. Különbözőek vagyunk, ezerféle dologgal foglalkozunk, de amikor a szükség úgy kívánja, összehívjuk és egységbe rendezzük magunkat, fiatalokat és időseket, férfiakat és nőket, városiakat és vidékieket, szegényeket és gazdagokat - mindenkit aki magyar. És tudjuk nem csak azok vannak itt, akiket a szemünkkel láthatunk. Itt vannak mindazok, akiket csak a szívünkkel láthatunk: daliás ősök, híres vezérek, a bátor elődök. Itt van nekünk Szent István, Széchenyi és Kossuth, Arany és Jókai, Görgey és Bem tábornok és természetesen itt van nekünk magyaroknak Petőfi Sándor is.
Nekünk fonyódiaknak pedig régi szokásunk, hogy méltóképpen emlékezünk a történelemre, a hagyományokra, a nagyjainkra. Itt vannak nekünk a kis iskolásaink és a pedagógusaink akik mindig szép műsorral készülnek, itt vannak a tűzoltó egyesület zenészei akik minden esemény üde zenei színfoltjai, itt vannak a huszáraink akiket már az egész ország ismer, itt vannak hagyományőrző néptáncosaink a betyárok, a fonyódi civilek, valamint az időseink akik bölcsességére mindig számítunk és természetesen itt vannak velünk díjazottaink is. Csupa nagyszerű ember. Isten éltesse Önöket.

– hangzott el az ünnepi beszédben.

A beszédet követően Hidvégi József polgármester a kishuszárok közreműködésével átadta a városi kitüntetéseket.

IMG 7862 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz Pamuki Józsefné részére. Pamuki Józsefné Pannika a fonyódi Harmónia Nyugdíjas Klub vezetője évtizedek óta. 1940-ben született, kereskedőként dolgozott, vezető helyettes volt a régi Balaton Áruházban. Ő a tevékenységeinek a szervezője, sokféle program ötletgazdája, és megvalósítója. Minden ezzel kapcsolatos munkát nagy tenni akarással, önzetlenül a szabadidejében csinál hétről-hétre a fonyódi közösségért – sokak megelégedésére. A kezdetekkor még Egyedülélők Klubja nevet viselő 14 fős társaság hamar felkeltette a figyelmet és miután egyre több házasságban lévő tag is csatlakozott, egy későbbi névváltoztatás alkalmával vették fel a Harmónia Nyugdíjas Klub elnevezést. A folyamatosan 25-30 fővel működő társaság hetente egyszer a Művelődési Központban tart találkozót. Ezen felül kistérségi versenyeken, az önkormányzat által szervezett ünnepségeken, saját szervezésű összejöveteleken jelennek meg tagjaikkal, így is sok közös élménnyel gazdagítva a mindennapjaikat. Rendszeresen kirándulnak, az ország különböző pontjain jártak már, de külföldi utazáson is vettek már közösen részt, melyet az önkormányzat segítségével pályázat útján sikerült megszervezniük.

IMG 7881 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz Sándor Évának. Sándor Éva az esztergomi Tanítóképzőben diplomázott, majd pályakezdőként Budapesten tanított. 1991-től már fonyódiként az Alsóbélatelepi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon dolgozott 2019-ig tanárként, majd a belső iskola megszűnése után nevelőként. E rendkívül nehéz, sokrétű, de hálás munkát a gyermekvédelemben 28 évig végezte. 1999-ben elvégezte Budapesten a Testnevelési Főiskolán a gyógytestnevelés szakot, amelynek későbbi munkáját is köszönheti. A Pedagógiai Szakszolgálatnál óraadóként a mai napig dolgozik. Különösen fontos számára, hogy segítsen embertársain, s ennek a legjobb módját választotta, amikor a Magyar Vöröskereszt aktivistáinak sorához csatlakozott. 2018-ban a Magyar Vöröskereszt ezüst fokozatú kitüntetést adományozott neki munkája elismeréseként. Önkéntes munkája során, véradások alkalmával olyan közösségépítő tevékenységet is szolgál, ahol egyre több fiatalt is sikerül megszólítani az önzetlen segítségnyújtásra. Az évente több alkalommal és helyszínen szervezett véradások a humanitárius tevékenység legszebb, legemberibb, talán legfontosabb módja. Példamutató, követendő, egészségmegőrző aktív életet él, kerékpározik, kertészkedik.

IMG 7919 MediumFonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz a Sirály Art Képző- és Iparművészeti Körnek. A Sirály Art képző- és iparművészeti kör 2004-ben alakult 12 taggal. A Sirály Art különleges értéke, hogy igen vegyes összetételű az alkotók életkorát és pályafutását tekintve. A társaságban fotóművészek, agyagozók, fafaragók, szobrászok és festőművészek tevékenykednek. Ez a sokszínűség segít abban, hogy tanuljanak egymástól. A civil kör hitvallása: Fonyód város kulturális életében való aktív részvétel, helyi és környéken alkotó művészek összefogása, munkásságuk megismerése, támogatása, valamint a fiatal művészek támogatása. Rendszeresen adományoznak alkotásokat a helyi alapítványok, közintézmények, karitatív szervezetek részére. Bíznak abban, hogy a munkájukban rejlő szépség másoknak is örömet okoz s hogy tevékenységüket, közösségi szemléletüket hosszú távon, őszintén fel tudják vállalni. Így egészíti ki egymást, a festészet, a kisplasztika, a fotóművészet, a bőrkép, a mandalafestés, a grafika különböző ágai, vagy a selyemfestés. A Sirály Art képző- és iparművészeti kör két évtizede üde színfoltja településünk kulturális, művészeti életének.
Az alkotókör tagjai: Bánkuti László, Bellosevich Emese, Csáki Krisztina, Darabos Zsuzsanna, Fejes Anikó, Gáspár László, Kajetán Jácint, Lebó Ágnes, Magyar Valéria, Morva Ildikó, Rezsőfi Gyöngyi, Régenyi Adriána, Simon Éva.

IMG 7948 MediumAz Év sportolója díjak átadásán a díj ötletgazdája, Lehel László önkormányzati képviselő is segédkezett. Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2023. év fonyódi sportolója díjat adományoz a 6. korcsoportos női floorball csapat tagjainak. A flooorball sport eddig utolsó nagy nemzedéke a diákolimpia a 6. korcsoportban versenyezve idén is megnyerték a kispályás országos döntőt. A lányok 2018-tól floorballoznak együtt a csapatban és azóta vesznek részt a Diákolimpiai megmérettetésben, ahol 2024-ig 9 országos versenyen indultak. Kiváló teljesítményükért 5 arany és 4 bronz éremmel jutalmazták a csapatot. Az edzők 2018- tól 2020-ig Kolozs László általános iskolai testnevelő tanár és Hatziharalambus Jorgosz, 2020-24-ig Hatziharalambus Jorgosz. A csapat edzője minden verseny előtt feltette a kérdést: Mit játszunk ma lányok? A válasz mindig ez volt: Érmet szerzünk! A lányok minden versenyen betartották a fogadalmukat és éremmel tértek haza! A csapat tagjai: Iváncsics Léna, Sutyor Médea, Szántó Zsófia, Szerdahelyi Dorka, Zsiborács Anna.

A díjak átadása után Palonai Magyar Bálint Általános Iskola 4. osztályos diákjainak ünnepi műsora következett, amely nagyon színvonalas volt, méltán kapott percekig tartó vastapsot a nagyérdemű közönségtől. A gyerekeket Járfás Zsuzsanna és Szalai Krisztina tanítók készítették fel.

IMG 2319 Medium

A megemlékezés végén a Szózat következett, majd a gimnázium épülete előtt a polgármester úr és alpolgármester úr segítségével a 35 éve várossá avatott Fonyód tortájának felszelésére és kóstolására invitálták a vendégeket.

IMG 2437 MediumIMG 2454 Medium

Az eseményen készült képek az alábbi linken megtekinthetőek:https://tinyurl.com/47sc8uks