Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

IMG 3209 MediumA középiskolák befejező évfolyamán idén május 4-én tartották az utolsó tanítási napot. Ez azt jelenti, hogy az idei ballagásokat a legtöbb intézményben múlt pénteken és szombaton tartották meg.

 

 

Honnan ered a ballagás?

A ballagás magyarországi hagyománya az 1870-es évekig nyúlik vissza. Ekkor kezdték el a ma már Szlovákiához tartozó Selmecbányán így elbúcsúztatni a helyi erdészeti és bányászati akadémia (vagyis nem egy középiskola, hanem egy felsőoktatási intézmény) végzős hallgatóit. A szokás hamar elterjedt az egész országban, a XX. századra teljesen megszokott lett. A ballagás napján a végzős diákok az iskola feldíszített folyosóin, termein vonulnak végig osztályfőnöküket követve, egymás vállára téve kezüket. Vállukon tarisznya függ, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, aprópénzt, valamint az iskola fényképét teszik. Ezeknek a kellékeknek mind szimbolikus jelentése van. A tarisznya a népmesék vándorlegényeire, céhes mesterlegényeire utal, akik elindulnak szerencsét próbálni, világot látni, mesterséget tanulni. A tarisznyába ennek megfelelően kerül a pogácsa, hogy az elballagó diák sose éhezzen, és az aprópénz, hogy ne legyenek anyagi gondjai. Az iskolát ábrázoló fénykép pedig arra emlékeztet, hogy a végzős diák ne felejtse el honnan indult. A ballagásnak emellett van egy általános szimbolikus jelentése is: a végzős diákok iskolájuk mellett a gyermekkoruktól is búcsút vesznek, és átlépnek a nagybetűs életbe. Az iskola folyósóin vonulva a diákok ballagási dalokat énekelnek. A dalok a ballagókat arra biztatják, hogy ne szomorkodjanak a búcsúzás miatt, hanem élvezzék az életet és legyenek nyitottak az újra.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a fonyódi középiskolákban is sor került a ballagásra. Pénteken tartották a  Bacsák György Technikum és Szakképző Iskolában és a Mátyás Király Gimnáziumban a ballagási ünnepséget. A negyedikesek már számolták vissza a napokat, szerenádot adtak az őket tanító tanároknak, még gyorsan beszereztek egy történelematlaszt vagy egy függvénytáblát, és készültek a közelgő érettségire. Tavaly még ők díszítették az osztálytermeket, a folyosókat, ők gyűjtötték a virágot, és ők várták a legjobban, mikor mehetnek már végre haza. Most pedig ők vannak díszben, virágok, ajándékok között és most a 11. osztályosok díszítik a termeket, gyűjtik a virágokat. Nekik szól a ballagási dal, értük öltözik fel ünneplő ruhába mindenki és tesznek meg mindent, hogy a ballagás emlékezetes, megható, mégis vidám legyen számukra. Az idei tanévben három végzős osztálytól vehettünk búcsút a Mátyás Király Gimnáziumban, valamint hat osztálytól a  Bacsák György Technikum és Szakképző Iskolában. Azok a tanulók, akik a négy év alatt valamilyen tekintetben kimagasló munkát végeztek, plakettet kaptak, illetve könyvjutalomban részesültek. Voltak köztük, akik mindvégig kitűnő- vagy jeles tanulmányi eredménnyel büszkélkedhettek, másokat zenei, kulturális, sportbeli, vagy közösségi tevékenységükért jutalmaztak. A Bacsák György Technikum és Szakképző Iskolában 84 fő végzett és 78 fő ballagott el. Mátyás Király Gimnáziumban 12. a osztályból 17 fő, a 12.b osztályból 22 fő, a 12.c osztályból 33 fő ballagott el a pénteki napon.

 MG 3801 Medium