Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Mindenkinek a saját kolbásza a legjobb. Újra tömegeket vonzott a téli Balaton legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye, a fonyódi kolbászfesztivál.

 

A három nap alatt több mint tízezren látogattak el a Zákányi Kálmán Sportcsarnokba, és a fonyódi hegyen lépni sem lehetett az arra kolbászolóktól. Hogyan befolyásolja a klímaváltozás a kolbászkészítést? Ezt is megtudtuk a fonyódi kolbászfesztiválon, bár ide nem tanulni, inkább kóstolni jár a többség. Délelőtt munkához láttak a csapatok, harsogott a zene, és tetőfokára hágott a jókedv, miközben a fatányérokról bőven fogytak a kolbászos, szalámis falatkák, melyekkel a közönséget kínálták. Tavaly 22 csapat állított standot, az idén már 30 csapat mutatta meg a tudását. 

IMG 1502 Medium

IMG 1534 Medium

 

Mindenki jóllakott

Idei újdonság, hogy Somogyi Zoltán Max gasztroblogger feloldotta azt a tiltást, ami a zsűri etetésére és itatására vonatkozott korábban, és Rózsa Gábor mesterszakácsról megtudtuk, hogy a retro életérzés híve, vagyis nem áll tőle távol a kolbász papírtányéron, mustárral és fehér kenyérrel. Az ítészek szerint minden csapat szakszerűen látott a feladatához. Persze a zsűri véleménye azért nem számított túl sokat, mert minden embernek a saját kolbásza a legjobb.

Nincs fortély, meg kell csinálni az eredeti magyar kolbászt!

–szögezte le Takács János, a Somogytúri Hagyományőrző Egyesület tagja, és ezen szorgoskodott a társaival.

A Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület csapata már több mint tíz éve mindig finomságokkal várják a látogatókat.

Egy titkos receptet hoztunk, majd meglátják, hogy mire megyünk vele, és közben kedvet csinálunk a vitorlázáshoz

– mondta Berényi András elnök-helyettes.

A darálás is fontos, de a fűszerezésen múlik minden. A balatoni kolbász úgy jó, ha az egész ország esszenciája benne van!

– jelentette ki a Gyulai László, a siófoki csapat képviseletében.

A kolbász minőségi, jó húsból kell készüljön, és a hús és a szalonna aránya 70-30 százalék legyen

– mondta Méhes Miklós a Békéscsabai Kolbász Klub elnökségi tagja.

Jó házipaprika, szív és lélek kell bele. Családi hagyományokra épül, generációról generációra adjuk tovább az ízeket.

Megfelelő körülmények között kell füstölni a kolbászt, de a mostani felmelegedés bizony befolyásolja a téli érlelést, ezért egyre nehezebb jó kolbászt készíteni, tapasztalta. Az idén a fonyódi mentőknek gyűjtöttek a fesztiválon, ezért a mentőállomás csapata igyekezett kitenni magáért. Az egyik kollégájuk a szabadnapján foglalkozik kolbászkészítéssel, és egy évszázados recept birtokában van. A mentőállomás munkakörülményeinek javítására fordítják az adományt, kicserélik a konyhabútort és a sarokülőgarnitúrát, ahol megpihennek szolgálat közben, mondta Tóth József mentőállomás vezető.

IMG 2085 Medium

Hosszú kolbász rövid beszéd, szeretlek Fonyód, és nem csak ezért!

– ígéretéhez híven valóban rövid beszédet mondott Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a szombati megnyitón.

Hidvégi József polgármester arról beszélt, hogy a fesztivál ötlete egy érsekújvári látogatáson vetődött fel, mert ha egy felvidéki nagyvárosban tudnak disznót vágni, akkor ezt a hagyományt Fonyódon is újra kell éleszteni. Azóta kiderült, hogy a focihoz és a kolbászhoz mindenki ért. A cél az, hogy megmutassák a téli Balaton szépségeit, mindenkit invitáltak a felújított sétányra. Kinőtte magát a rendezvény, Fonyódról már mindenkinek a kolbászfesztivál jut eszébe, fűzte hozzá Erdei Barnabás alpolgármester.

Repohárral csökkentették a környezeti terhelést

A 14. kolbászfesztivál valóban nemzetközivé vált, mert a felvidékiek mellett az az idén egy csehországi csapat is érkezett. Szállás hetek óta elfogyott a városban, csak a nagyobb apartmanok maradtak üresen, de csupán a rendezvény kezdetéig. Újdonság, hogy malacfigurás repohárral rukkoltak elő, újra lehet tölteni, így kevesebb az eldobált műanyag pohár, ami csökkenti a környezeti terhelést, mondta Posza Róbert szervező.

A rendezvényen készült fotóinkat az alábbi linkeken megtekinthetik:

1. nap

2. nap

3. nap

forrás: sonline.hu

képek: Fonyód Média