Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

haz shutter 325605Szeptember 1-jétől több helyen is módosítja, pontosítja a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályait.

 

 

 

Ennek értelmében az eddigiekhez képest egyszerűbb lesz azoknak, akik vállalt gyermek után igényelnék a támogatást, de másoknak is érdemes végignézniük a változtatásokat. Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy a nagyobb településeken december 31-én megszűnő "városi CSOK"-ot pontosan milyen új családtámogatási forma váltja majd fel. A kormány többszöri közlése szerint ezen az illetékes minisztériumban dolgoznak.

Módosítja a kormány a családtámogatások szabályait egy augusztus 30-án megjelent kormányrendelet szerint, ami a CSOK-ot is több ponton érinti.

Támogatás vállalt gyermek után
A CSOK nemcsak meglévő, de vállalt gyermek után is igénybe vehető, ebben az esetben viszont feltétel, hogy a házaspár egyik tagja a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 40. életévét. Míg azonban eddig legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni, addig szeptember 1-jétől akár háromra is, igaz,

A GYERMEKVÁLLALÁSI HATÁRIDŐ SZIGORODIK. A KORÁBBI EGYSÉGES 10 ÉV HELYETT EGY VÁLLALT GYERMEKNÉL 4 ÉV, KÉT VÁLLALT GYERMEKNÉL 8 ÉV, HÁROM VÁLLALT GYERMEKNÉL 10 ÉV LESZ.

A változás a már folyamatban lévő igénylésekre nem vonatkozik. 

csok11 612757 621109

Újabb enyhítés, hogy az eddigiekkel szemben a gyermekvállalást akkor is teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal és ez a változtatás a korábban megkötött szerződésekre is érvényes lesz. Szigorodnak viszont a támogatás visszafizetésének szabályai. Ha a vállalt gyermekre felvett támogatást a gyermek megszületése előtt a pár visszafizeti, akkor a támogatás összegén túl a ptk szerinti büntetőkamat ötszörösét, de legfeljebb 5 százalékot is meg kell fizetniük.

Változás a Tb jogviszonyok kapcsán

A jövőben azok is igényelhetik a CSOK-ot, akik Magyarországon dolgoznak, de külföldön adóznak, ha ezt külföldi hatóság igazolásával alá tudják támasztani. A támogatáshoz a Tb jogviszonynak már eddig sem kellett egy munkahelyről származnia, de munkahelyváltás során a megszakítás nem lehetett hosszabb 30 napnál. MOSTANTÓL VISZONT A TB JOGVISZONY SZÜNETELTETÉSE NEM SZÁMÍT MEGSZAKÍTÁSNAK, AZAZ, PÉLDÁUL EGY VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE NEM JELENT PROBLÉMÁT.

Építési engedély

Abban az esetben, ha egy építkezéshez - például tetőtér-beépítéshez - nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, akkor ez a dokumentum a támogatásnak sem lesz feltétele.

 

forrás: portfolio.hu

kép: internet