Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Az előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy kültéri kézilabdapálya fejlesztés kezdődik a Mátyás Király Gimnázium udvarán, a betonos pálya újul meg.

Helyszíni bejárás keretében vizsgálták a helyszín északnyugati oldalán meglévő fasort. Az Önkormányzat vállalta, hogy az építési munkák megkezdése előtt a fák metszését elvégzi, hogy ágak ne lógjanak a pálya fölé, valamint a pályaszerkezet alatt a gyökértelenítést is elvégzi. Amennyiben szükséges, fákat vágnak ki és annak gyökérzetét is eltávolítják! Ennek megállapításához szakembert vontak be. A szakember azóta megtekintette a kérdéses fákat és írásos szakvéleményt adott.

A vizsgálat a Mátyás király Gimnázium parkolójában álló 4 darab nyárfa és az épület Hunyadi utcai oldalán álló 3 darab hegyi juhar favizsgálatára terjedt ki. A kialakult gyakorlat szerint okleveles erdőmérnöki vagy okleveles kertészmérnöki diploma mellett meglévő favizsgáló és faápoló szakmérnöki végzettség nyújtja azt a többletismeretet, amihez a vonatkozó Magyar Favizsgálók Egyesülete által elkészített Favizsgálati Útmutató (2017) alapján egységesen le lehet folytatni.

Az alábbiakban idézzük a felkért okleveles erdőmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök szakmai véleményét:

„A vizsgálandó fák teljes körű, leíró felvételezéssel kerültek megvizsgálásra, értelemszerűen lombtalan állapotban. A helyszínen tapasztaltak alapján 2024. februárjában megállapításra került, hogy műszeres vizsgálat a törzs keresztmetszetében nem szükséges, ugyanis egyértelműen olyan károsodások láthatók a fákon, amelyek nem indokolnak további költségeket a tények megállapításához. A felvételezés során összesen 54 fénykép készült. A felvételezések, a környezet és a fák állapota alapján a helyzet a fák további megtartása szempontjából egyáltalán nem kedvező.

A négy nyárfa együttesen a dőlésük, helyzetük és a parkolóépítés során megsértett északi oldali gyökérzetük alapján nem képviselik azt a biztonságot, amit egy közoktatási intézmény közvetlen közelében feltétlenül meg kell adni a település üzemeltetésnek. Egy kifejezetten erős D-i, DK-i áramlású nyári vihar vagy lokális légzuhatag ezen fákat a parkolói oldalfél felé aktív megtámasztás hiányában az aszfalt feltépése mellett a képes átborítani, amivel nem csak a parkolót, de a Hunyadi János utca területét is egy pillanat alatt leamortizálják. Mindemellett a téli, förgeteg jellegű északi szelek a közintézmény területére képesek rádönteni, rácsavarni a fákat. Kimondható, hogy további fenntartásuk jelentős, emberi életben és egészségben káros kockázattal jár. Ezen fajtának az erdőgazdálkodásban megahatározott gazdasági kora 12-20 év, ezt követően a törvényszerűen fellépő egészségügyi leromlás okán egészségük, életerejük gyengül. Nem lakott környezetben még fenntarthatók lennének akár még egy-két évtizedig, amint azt fasorokban láthatjuk mezőgazdasági táblák között, itt azonban a lakossági életbiztonsági és vagyonbiztonsági kockázatok okán ez nem vállalható és erre a fenntartó nem kötelezhető.

Ezen fák (három hegyi juhar) puszta lábon állása csak arra bizonyíték, hogy az élet él és élni akar. Az összes fán az iskolaépületek felől megfigyelhető be- és átkorhadások, az elpuhult szövetű fatest azonnali cselekvést követel. Kivágandók. Jelen formájukban életveszélyesek.

A fák vizsgálata a vonatkozó szakirodalom és a hely értékelése alapján mindegyik fára ki kell mondani a döntést, hogy veszélyesek, nem maradhatnak. Más környezetben, esetleges magas eszmei érték okán az agónikus szakasz fenntartásával életben tarthatók lennének, azonban jelen körülmények között ez nem áll fenn. Kivágásukat követően a szűk térség társadalmi igényeinek, települési funkcióihoz, valamint a meglévő földben lévő közműállomány figyelembevételével pótolni szükségesek. A városi fák kapcsán mindig kihívás az optimális fák meghatározása, mert egyszerre túl sok szempontnak kell megfelelni és számos szempontot ki kell zárjon. Mindezek mellett a vöröstölgy (Quercus rubra), a kocsányos tölgy (Quercus robur) jó választás lehet, ha tudomásul vesszük a lassabb növekedését, ugyanakkor várható hosszú élettartamát. A juharok, kőrisek érzékenyek. Juharok közül a mezei juhar (Acer campestre) jöhet szóba. Amennyiben kellően nedves talajt tudunk biztosítani, érdemes megfontolni a vénic szil (Ulmus laevis) alkalmazását még akkor is, ha a szilfavész elviheti. Hársak közül az ezüst hárs (Tilia tomentosa) megfontolandó lehet.”

-írta a szakértő, okleveles erdőmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök melyből idéztünk: Mátyás király Gimnázium előtt álló hét fa teljeskörű vizsgálata és javaslattétel címmel született.

fakivagasgimi