Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Azt is tisztázta a közlekedési vállalat, hogy ki és milyen kedvezményre lesz jogosult a jövőben és melyik jegy mennyibe fog kerülni március 1-től.

Az új honlapon azt is megmutatják, hol lesznek kaphatók az új jegyek, bérletek! Tájékoztató weboldal indított az új bérlet- és kedvezményrendszerről a MÁV, ami 2024. március elsején indul majd el.A számítások szerint közel 4 millió ember számára válik olcsóbbá a tömegközlekedés Magyarországon, az új honlapon pedig bárki megtudhatja azt is, hogy neki személy szerint mennyivel lesz kedvezőbb egy-egy bérlet vagy jegy ára. Ezt tudja az ujtarifa.hu!

Március 1-jén indul a helyközi közlekedés új tarifarendszere

Többek között egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé válik a közösségi közlekedést Magyarországon, nem mellesleg pedig havonta akár több tízezer forintot is spórolhatnak a jegyeken, bérleteken a családok. Lesznek például új 24 órás napijegyek, és változik a fővárosi agglomeráció közlekedési rend. A legfontosabb információkról most új honlapot indított a MÁV-VOLÁN-csoport, melynek címe: ujtarifa.hu.

Mi található ezen a weboldalon?

Elmagyarázzák a megújuló tarifarendszer részleteit gyakorlati példák és infografikák segítségével. A tájékoztató oldal külön részt szentel a vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, az új, 24 órás napijegyekkel (Vármegye24 és Magyarország24 jegyek), az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, valamint a Budapest és agglomerációja változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek. De az ujtarifa.hu tartalmait böngészők megtudhatják azt is, mi lesz a sorsa a korábban megváltott jegyeknek, hogyan kérhetik az utasok utazási költségeik elszámolását a munkáltatójuktól, illetve azt, hogy milyen átmeneti szabályok segítik a zökkenőmentes átállást a március 1-jét követő időszakban.

Tulajdonképpen mi is változik március 1-től?

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb szolgáltatási reformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport, ennek köszönhetően március elsejétől teljesen megújul a korábbi, ma már sokak számára nehezen áttekinthető kedvezmény- és tarifarendszer. Ráadásul úgy, hogy sokaknak a korábbinál olcsóbbá válik a tömegközlekedés, mások pedig ingyenesen utazhatnak. Az új rendszerben például nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy - az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra - olvasható a MÁV közleményében.

vonat Medium

Lássuk a jegy- és bérletrendszer főbb változásait!

Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat vonaton és buszon.

Díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők.

A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad.

A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe továbbra is.

A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – 50%-os kedvezmény illeti meg és "pecsételős igazolás" helyett digitális regisztráció lesz.

Március elsejétől a BKK járatain is elfogadják a Pest vármegye bérletet és az országbérletet.
Néhány fontos kérdés és válasz az új jegy- és bérletrendszerről

-A vármegye- és országbérletek, valamint a napijegyek érvényesek lesznek a Volánbusz mellett más helyközi buszos szolgáltatók járatain is?

-Sok esetben igen.

-Igénybe vehetem-e a vármegye- és az országbérlettel, valamint napijeggyel a feláras besorolású, országos személyszállítási szolgáltatást ellátó buszt?

-Igen.

-Hol lehet vármegye-, illetve országbérletet, napijegyeket venni?

-Az alábbi helyeken: online a MÁV applikációban és az új ELVIRA weboldalon, a MÁV-START Zrt. pénztáraiban, automatáiban, a GYSEV jegypénztáraiban, a VOLÁNBUSZ pénztáraiban, autóbuszain, a BKK ügyfélcentrumaiban, pénztáraiban, automatáiban (utóbbi esetben kizárólag országbérletet és Pest vármegyebérletet).

-Mennyibe kerülnek az új Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek?

-999 és 4999 forintba.

-Változik a vármegye- vagy az országbérletek ára?

-Nem.

-Megszűnik a nagycsaládos kedvezmény?

-Nem, sőt a szülők és a velük együtt utazó legalább 3 saját gyermek díjmentesen utazhat a korábbi 90%-os kedvezmény helyett.

-Elég lesz egy bérlet már a HÉV vonalak és a "kék volánbuszok" teljes vonalán is?

-Igen.

-Milyen járatokon lesz érvényes az országbérlet Budapesten és Pest vármegyében?

-A vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és troliokon, és Budapest határain belül az InterCity vonatokon is.

Akinek maradt még kérdése látogasson el a www.ujtarifa.hu weboldalra!

forrás: ripost.hu

kép: internet