Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

dji 0227Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a tavasszal életre kelő  balatoni térség a kirándulók, turisták és a biciklisek számára, ezért a MÁV-START nemcsak a vakáció idején, hanem már előtte egy hónappal, május 15-től sűrűbb eljutást biztosít a tó partjához, növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat és színvonalasabb szolgáltatást nyújt a járműfejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően. 

Idén május 15-től június 16-ig ismét előszezoni menetrenddel várja az utazókat a MÁV-START: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé válnak.  Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben.

Az utazási igényekhez alkalmazkodva, az előszezon idejére az alábbi, fontosabb változások fogadják az utasokat:

  • A közlekedési társaságok fejlesztései lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.
  • A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a kiemelt vonatokon (Balaton és Tópart IC-k, Jégmadár, Kék Hullám expresszvonatok), kötelező helybiztosítást vezetnek be a Budapest és Balaton közötti szakaszon, hogy a vonatokon az utasoknak garantált ülőhelyet biztosítsanak.
  • A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok közül a személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes és igénybe vehető. A feláras vonatok esetében a felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek az új bérletek.
  • A Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni.
  • A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik lesznek felármentesek. 
  • A Jégmadár expresszvonatot Balatonaliga és Fonyód, a Kék Hullám expresszeket  Balatonalmádi és Tapolca, illetve Szombathely között, a Győr és Pécs közötti Helikon InterRégiókat Győr és Kaposvár között lehet felármentesen, ezáltal vármegye- és országbérlettel is igénybe venni.

balaton jaratok 30 2023 webAz előszezonban elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió vonatok Budapest-Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. A Déli->Parti InterRégió vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A déli parton közlekedő Balaton InterCity vonatokban az előszezoni menetrend ideje alatt az új gyártású 1. osztályú IC+ kocsik is fognak közlekedni, az Utasellátó bisztrószolgáltatásával, és prémium 1+ osztályú szolgáltatással. Az előszezonban elindulnak péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatok a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között.

Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik a legkorszerűbb, légkondicionált KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expresszvonat néven, közvetlen kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből. Az idén 75 éves Utasellátó biztosítja a fedélzeti vendéglátást a Balatonnál. Újdonság, hogy elő- és utószezonban Budapest és Keszthely között valamennyi Balaton IC-vonatban bisztrókocsi-szolgáltatást lehet majd igénybe venni, melyet a belföldi legfontosabb InterCity-viszonylatokban már megismert, prémium fülkékkel és 1. osztályú ülőhelyekkel rendelkező IC+ járművekkel biztosítunk. A már megszokott Balaton 24/72 napijegyekáprilis 29-től október 31-ig minden nap megvásárolhatók – a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a vasúttársaság a tiszta, rendezett állapotok fenntartására, a virágok, dísznövények ültetésére, gondozására. Év végéig megújulnak Balatonfenyves állomáson és Balatonszéplak felső megállóhelyen a felvételi épületek, valamint azok előterei az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásban. Április elején megkezdődtek a munkálatok. A főszezon alatt sem vágányzár nem lesz, sem pedig kapacitáskorlátozással járó tevékenység nem végezhető.

A vármegyebérlettel és országbérlettel utazók számára a balatoni vonatok az alábbiak szerint vehetők igénybe. A felármentes szakaszokon a helyjegy váltása nem szükséges, ezen szakaszokon belül utazva érvényesek a bérletek. A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentes, ezeket a táblázat nem jelöli teljes körűen. 

Vonattípus

Vonat viszonylata

Vármegyebérlettel igénybe vehető

Megjegyzés

Balaton InterCity

Budapest - Keszthely

Rész szakaszon

Siófok – Keszthely között a kijelölt kocsik felármentesek

Tópart InterCity

Budapest - Nagykanizsa

Rész szakaszon

Siófok – Nagykanizsa között a kijelölt kocsik felármentesek*

Déli->Parti InterRégió

Budapest – Siófok / Fonyód / Balatonszentgyörgy

igen

Jégmadár expresszvonat

Szob - Fonyód

Rész szakaszon

Balatonaliga és Fonyód között felármentes

forrás: mávcsoport.hu

kép: internet