Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

Igen, a fonyódiak olvasnak és erről szívesen mesélnek is. Mesélnek, írnak és én meghatódva olvasom.

Szeretném remélni, hogy hasonló érzésekkel olvassák Önök is ezeket a kis történeteket. Megismerhetjük egy kicsit az embert, akikkel az utcán, a boltban, postán összefutunk.

,,Remélem, hogy megadhatunk a gyerekeinknek egy olyan világot, ahol olvasni fognak, és felolvasnak nekik, és lesz képzelet és megértés.”

- teljesen azonosulok Neil Gaiman gondolataival, ezért megkérdeztem Mariannt, aki a fiamnak és sok-sok fonyódi gyermeknek mutatta meg és hitette el velük, hogy olvasni jó.
Statisztikák szerint kevesebb férfi olvas, mint nő. Fonyódon olvasnak a férfiak? Én biztos voltam benne, hogy igen. Ivánt kérdeztem meg első férfiként, hogy milyen emlékeket őriz akönyvekről.
Nagyon kérlek benneteket, olvassatok a gyerekeiteknek, engedjétek meg nekik a választás szabadságát, segítsétek őket abban, hogy megszeressék az olvasást! – A 10 éves Ajsának engedik és támogatják, rendszeres látogatója a könyvtárnak.

H. Németh Ilona

Győriné Welsch Mariann, tanító
Az olvasás szeretete nálam a mesehallgatással kezdődött. Gyerekkoromban anyukám rengeteg mesét mondott nekünk fejből és olvasott könyvből. Amikor az iskolában megtanultam a betűket, onnantól kezdve beleszerettem a szavakba és az olvasásba. Első könyveim mesekönyvek voltak, majd következtek a pöttyös könyvek, csíkos könyvek.
Azóta pedig tulajdonképpen rengeteg műfajba belekóstoltam. Az olvasás a legtöbb ember számára egy hobbi, kikapcsolódás, szórakozás. Számomra ezek mind együtt, és szenvedély. Lelki táplálékom. A legjobb feltöltődési idő, ugyanakkor a legjobb önfejlesztési lehetőség. Olyan, mint egy csodás utazás térben és időben. Egy jó könyv beszippant, magával ragad, tökéletes a kikapcsolódásra, vele kiléphetünk picit a hétköznapokból.
Változó az idő mennyisége, amit az olvasásnak szentelhetek. Év közben kevesebb jut rá sajnos, de a nyári szünetben bepótolom és falom a könyveket. Sokszor járok a helyi könyvtárba, ahol a lányok már ismerik az ízlésemet, mindig jó könyveket ajánlanak és nagyon kedvesek. Hangulat és idő függvénye, hogy milyen témájú könyvet olvasok. Nem tudok egy kedvencet mondani, mert rengeteg kedvencem van. Olvasok klasszikusokat, krimit, verseket és történelmi tárgyú regényeket, utazással, Toszkánával kapcsolatos könyveket. Az utóbbiak a favoritjaim. A legnagyobb flow élményt ezektől kapom.
Kortárs magyar írónők közül nagy kedvenceim: Fábian Janka, Berényi Anna, Budai Lotti, Karády Anna, hogy csak néhányat említsek.
Nagy öröm és siker számomra, ha az iskolában megszerettetem a gyerekekkel az olvasást. Jó érzés, ha egyre több gyereket látok könyvvel a kezében. Meg szoktuk beszélni, melyikünk mit olvas éppen, viszem őket könyvtárba, az osztályban könyvajánlót csinálunk. Ajándékba is szeretek nekik könyvet adni. És amikor odajönnek és azt mondják, Mariann néni, tőled kedveltem meg az olvasást, ez mindig jó érzéssel tölt el.
Nemrég olvastam egy idézetet valakitől, amit teljesen magaménak érzek.

„ Amikor meglátok valakit, aki a kedvenc könyvemet olvassa, az olyan, mintha egy könyvtől kapnék emberajánlót.”

Szabó Iván, Balaton Kollégium tagintézmény - vezető
Az olvasás a könyv szeretetével kezdődött. Gyermekkoromban a szüleim rendszeresen vásároltak könyveket, könyvsorozatokat. Felnézek a falra és a szekrény felett még emlékeimben látom a könyvespolcot, mely néha feladva a harcot a könyvek súlya alatt a földön landolt. Édesanyám megfogta a kezem és mentünk a Balaton partra, a régi pavilon soron a második üzlethelységbe, a könyvesboltba. Magdi néni birodalma. A nagyok beszélgetnek, én a radiátor mellett kapok egy kis helyet (szó szerint, mert oda csak bemászni lehetett, kucorogni, magamba szívni a könyvek illatát) és nézegetem, lapozgatom a könyveket. Jöttek az ünnepek, Magdi nénitől tanácsot kértem, melyik könyv nincs meg nekünk otthon, ő jobban tudta, mint én.
Az olvasás szeretete Tolkien: A gyűrűk Ura megjelenésével kezdődött, ahol nem csak olvastam, hanem utaztam is a képzelet világában.

Koloh Ajsa, 10 éves tanuló
Születésem óta minden nap olvastak nekem a szüleim, könyvek között nőttem fel, így nekem természetes volt, hogy én is olvassak, mint ők. Az összes zsebpénzemet a könyvesboltban szoktam hagyni. A könyvesboltokat úgy szeretem, mint más gyerek a cukrászdát. Mindenhol tudok olvasni még matekórán is, pedig annak a Kriszta néni nem örül. Könyvtárba is szeretek járni, főleg az iskolaiba jutok el. A kedvencem a Ropi naplója és a Geronimo sorozat, de sok állatokkal foglalkozó könyvet is szoktam kölcsönözni.