Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

vagas1659534766 thumbHarmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos 2023. július 15-én (szombat) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerda) 24.00 óráig az ország egész területére.

 

 

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –,  hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket. Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan.

 

FOKOZOTTAN FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!

 

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére 

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

A tájékoztatót az alábbi linkre kattintva találják meg.