Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

1618472877 1kEjyM4jT mdÁtváltanak a havi szaldós elszámolásra a napelemrendszerben.

 

 

 

A bejelentés nyomán hamarosan talán az is várható, hogy ismét lehet majd otthonra napelemrendszert telepíteni. 10 éven át nem éves szaldó elszámolás lesz, hanem havi szaldó elszámolás, már a következő év elejétől - ezt jelentette be egy rövid videóban Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Mint elmondta, aki újonnan csatlakozik a rendszerhez, számukra bruttó elszámolás lesz érvényben. 

Ez a bejelentés azt jelentheti, hogy mind a bő 200 ezer háztartási napelemes, aki már telepítette a rendszerét, jövő januártól átkerül az éves helyett a havi szaldó elszámolási rendszerbe, tehát havonta nézik a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. Mint a lap hozzáteszi, szeptemberben a minisztérium megjelenteti azt, hogy hol lehet majd újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra. Ennek nyomán újra számos településen, számos körzetben várhatóan lehet majd újra napelemet tenni a háztetőkre. Még előkészítés alatt áll a szaldóelszámolás kivezetése utáni napelemes villanyszámla-rendszer. Az Energiaügyi Minisztérium szerint az új rendszer bevezetését követően már nem éves szinten, hanem havi vagy negyedórás rendszerességgel történik.

2024. január 1-től megszűnik a háztartási méretű kiserőművek, vagyis elsősorban a tetőre szerelt naperőművek éves szaldós elszámolása, az Energiaügyi Minisztérium ennek kapcsán a Világgazdasággal azt közölte, hogy őszre elkészül a kapcsolódó szabályozás.

A szaldóelszámolás finomhangolása előkészítés alatt áll, az uniós jogból fakadó új elszámolási módszertan szerint a termelt és vételezett villamosenergia-mennyiségek összegzése az új rendszer bevezetését követően már nem éves szinten, hanem havi vagy negyedórás rendszerességgel történik

- közölte az EM.

Ez azt jelentheti, hogy ha egy hónapon belül, vagy a második esetben negydórán belül egyensúlyban van a napelemes ügyfél termelése és felhasználása, akkor nettósíthat, de különben el kell számolnia. Azaz az biztosan nem marad fenn, hogy a nyáron megtermelt napenergiát bármilyen költség nélkül télen is lefogyaszthatja a napelemmel rendelkező ügyfél.

 

forrás: penzcentrum

kép: internet