Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

muzej18A Fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjtemény hosszú évek óta rendszeresen csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos múzeumi, közgyűjteményi rendezvényhez, amelyet a Fonyódi Kulturális Intézmények és a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület a Nők a Balatonért Egyesület Fonyódi Csoportjával és sok lelkes önkéntessel közösen valósít meg.

Szent Iván éjszakáján idén is késői nyitva tartással és színes programokkal vártuk az érdeklődőket, minden korosztály számára különféle szabadtéri, érdekes, izgalmas programokkal, amelynek elengedhetetlen része a csillagászati bemutató és a Szent Iván éji vigadalom: táncház és tűzugrás. Az idei központilag megadott tematikához kapcsolódva programjainkkal a családokat szólítottuk meg. A legifjabb korosztálytól vártuk látogatóinkat és vendégeinket, hogy ezzel is erősítsük és segítsük a közös élményszerzést a kulturális és múzeumi intézményekben.

A rendezvény első programja, 22-én pénteken este a csillagászati bemutató volt, Gazdag Attila és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület tagjainak közreműködésével, amelyen a kellemetlen szeles időjárás ellenére is egy kisebb tömeg gyűlt össze a Múzeum hátsó kertjében. A távcső segítségével csodálatos égi jelenségeket lehetett megfigyelni. Az idei nyár állandó égi vendége a szabad szemmel jól látható Jupiter mellett megpillantható volt annak három holdja is. De a sötét égbolton erős lámpásként világító Hold most is, mint minden évben, közkedvelt megfigyelési célpont volt.

A Múzeumok Éjszakájának szombat esti első programja egy színvonalas képzőművészeti kiállításmegnyitó volt: Rábai Ridovics Ferenc (festőművész, restaurátor, a  Iparművészeti Főiskola és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola volt tanára) emlékkiállítását nyitotta meg a művész unokaöccse, Ridovics Péter festőművész. A megnyitón közreműködő Németh Ferenc nagykanizsai művésztanár hegedűjátékával az este folyamán végig nagyon jó hangulatot varázsolt, és véletlenszerűen egy duda is előkerült. A programra érkező vendégek közül egy édesapa felajánlotta, hogy csatlakozik dudájával a zenei közreműködéshez. Fantasztikus hangulatot teremtve így az este további részére. A Múzeum épületének hátsó kertjében, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balaton felé és a Naplementére, alkonyatig különféle kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni. Egy helyen Bakonyiné Kapitány Mária népi iparművész segítségével agyagból készíthettek maguknak izgalmas dolgokat a kisebbek és nagyobbak, a Nők a Balatonért Egyesület Fonyódi Csoportja asztalánál pedig csodálatos levendula csokrokat és virágkoszorúkat fonhattak, Kackstädterné Csáki Krisztina, a fonyódi Sirály Art Ipar-és Képzőművészeti Kör tagjánál, pedig pasztell technikát lehetett kipróbálni. Minczinger Katalin, a Múzeumi Egyesület tagja, gyógynövény-bemutatót tartott a fonyódi parkerdőben is nyíló gyógyhatású növényekről. Az épület kertjében található kis tó mellett pedig természetbúvár játszóházban ismét a Nők a Balatonért Egyesület Fonyódi Csoportjának óriástársasjátékával lehetett a Balaton értékeit játékos módon megismerni, illetve a horgászkedvű gyermekek a Balaton halfajtáival is megismerkedhettek a kistóba rejtett fahalacskák segítségével.

Sötétedéskor a 622.GaalGaston cserkészcsapat fonyódi rajának tagjai megrakták Szent Iván tüzének máglyáját, amelynek megnyújtása után Fehér Jennifer a Fonyódi Múzeum történelem, néprajzos múzeológusa mesélt az alkalomhoz kötőtő népszokásokról, amely egy nagyon közvetlen beszélgetésként végződött az est fénypontjának elérkeztekor, amely a Szent Iván éji tűzugrás volt. A táncház és tűzugrás Sinkovics Zoltán néptáncoktató vezényletével minden évben a legkedveltebb programelem. Szent Iván tüzének körbetáncolása és a közös éneklés után a tűz átugrására idén is sokan vállalkoztak. A tűzvédelem biztosítására a Fonyódi Önkéntes Tűzoltók ügyeletesi is jelen voltak. A körtánc a táncház végeztével Németh Ferenc és a kedves dudás közreműködő segítségével is tovább folytatódott. Mindeközben és az egész este folyamán a Múzeum kiállításai szabadon megtekinthetőek voltak.

Elmondható tehát, hogy idén is egy nagyon jó hangulatú rendezvény valósult meg Fonyódon a Múzeumok Éjszakáján, amely a közreműködők és az önkéntes segítők együttműködése által sikerült olyan varázslatosra, hogy minden bizonyára mindannyiunk és reméljük vendégeink számára is egy szívet-lelket melengető, csodálatos emlék marad, amelyet a Fonyód Média Nonprofit Kft munkatársai, illetve Baricz Kati fotóművész, és más fonyódi fotográfusok is megörökítettek fényképeiken. Köszönjük szépen ezt minden kedves segítőnek és közreműködőnek, külön pedig annak az Édesapának, aki családjával végig részt vett a rendezvényen és a hangszerével emelte annak fényét.

Hóvirág

GALÉRIA