Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 2-5. csütörtöktől vasárnapig XVIII. NN ULTRABALATON egyéni és csapat futóverseny , helyszín: fonyód utcái; Május 3. péntek 08.30 óra Ballagás , helyszín: Bacsák György Szakiskola; Május 3. péntek 10 óra Ballagás , helyszín: Mátyás Király Gimnázium; Május 3. péntek 12:00-17:00 óra Véradás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 10:00-12:00 óra Anyáknapi kézművés foglalkozás , helyszín: Művelődési Központ; Május 4. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Testvérvárosi park; Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

 MG 0768 CustomA kupakgyűjtő szívek után újabb kezdeményezés valósult meg Fonyódon a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának elképzelése és a Returpack Kft. felajánlása jóvoltából.

 

 

 

 

A Returpack visszaváltó rendszere hazai innováció, ami attól egyedi világviszonylatban, hogy műszakilag megoldották: a berendezés ismerje fel akár roncsolt, sérült vagy lapított formában is az aludobozt. Országosan már több mint 200 gép üzemel, ebből került most egy településünkre.

Ez a szerkezet egy alumínium dobozgyűjtő automata, amit a vásárcsarnok mellett helyeztek el, ebbe a használt üdítőitalos és sörös alumínium dobozokat lehet beledobálni. Az automata gyűjti a dobozokat és darabonként 3 forint adományt juttat el a Máltai Szeretetszolgálat által kiválasztott szervezet részére.

„Mi az autista gyerekeket fogjuk ezzel az adománnyal támogatni.” – szögezte le Soltész Berta a Máltai Szeretetszolgálat fonyódi csoportvezetője.

 

„Ez a kezdeményezés - hasonlóan a kupakgyűjtő szívekhez - szintén kettős célt szolgál, hiszen egyrészt támogatjuk vele az általunk kiválasztott szervezetet, másrészt környezetvédelmi szempontból is jelentősége van, hiszen ezek a dobozok nem a szemétbe kerülnek, hanem újra lesznek hasznosítva. Ez az automata készpénzt nem ad ki, de ezt a dobozonként 3 forintot jóváírja egy rendszerben és azt az összeget mi megkapjuk a cégtől, aki telepítette a készüléket”.

A Máltai Szeretetszolgálat részéről érkezett megkeresés a Returpack Kft. felé azzal, hogy szeretnének egy ilyen gépet Fonyódra is, mert hallottak már erről a kezdeményezésről. A Returpack Kft. egy 100%-ig magyar tulajdonú cég, illetve a Minden Doboz Visszajár (Every Can Counts) program segíti ezt a kezdeményezést. A programról azt kell tudni, hogy az aludobozok újrahasznosításának előmozdításáért dolgozó, Európa 19 országában és Brazíliában működő nonprofit kezdeményezés.

„Nemcsak a Returpack Kft., hanem maga a gép is teljes mértékben hazai szellemi termék, magyar fejlesztés.” – hangsúlyozta Gór-Nagy István a cég részlegvezetője.

 

„Minden alumínium dobozt átvesz a gép, úgy van megszerkesztve, hogy érzékeli az anyagát és hogyha esetleg egy nem alumínium italos doboz, például vas kerülne bele, akkor azt visszaadja, nem veszi át. Teljesen ép, illetve lapított dobozt is visszavesz. A gépben van egy prés szerkezet és van egy tároló is, ami összepréseli és gyűjti a dobozokat. Van benne egy modem, ami érzékeli a telítettséget, ez alapján a központi operátor leküldi az autót, és aztán ezt leürítjük és a dobozokat elvisszük egy fémkereskedésbe.”

A dobozonkénti három forint adományvonalra megy, a cég ezt egy számlán/alszámlán gyűjti majd egy technikai elszámolást követően utalják át a Máltai Szervezetnek, akik pedig továbbítják az autista gyerekeknek.

Környezetünket tudatosan óvva, segíthetünk arra rászorulóknak, nincs tehát más hátra, mint a kezdeményezéshez csatlakozva az automatát töltsük meg alumínium dobozokkal!