Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

163952406 1622792931248249 1172209874703177536 nA szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse.

 

 

 

 

 

 

A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs. 2023-ban a víz világnapjának a szlogenje és témája arra hívja fel fel a világ figyelmét, hogy ennek megőrzésének érdekében, cselekdni kell és gyorsan.

„A víz motorja a természetnek.”

- Leonardo da Vinci.

1994 óta az ENSZ kijelöl egy témát minden évben, amire az egész esemény összpontosít. Idén - ahogy korábban is említettük - a talaj mélyén fekvő, tiszta ivóvízé a főszerep, ugyanis e nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ennek a felbecsülhetetlen kincsnek a szerepére és fontosságára kívánja felhívni idén a világ figyelmét a világszervezet. Ennek szellemében 2022-ben a víz világnapjának a szlogenje a következő: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! Azért fontos, hogy a víz világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet a talajvíz fontosságára és szerepére, mivel talajvíz szennyezettsége nem szembetűnő.

Idén, 2023-ban a víz világnapjának szlogenje a "Sürgetett változás". Ugyanis mielőbbi cselekvésre van szükség.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az utóbbi ne lenne olyan fontos, hogy nap, mint nap foglalkozzunk vele , hanem azt, hogy a talajvíz is legalább hasonló figyelmet érdemel. Ugyanis ez a talaj alatt megbúvó víz az, ami táplálja a folyókat és tavakat, míg végezetül az óceánba ömlik. Ez az a víz, ami a világ népességének döntő többségének szomját oltja nap, mint nap."Egészen 1992-ig nyúlik vissza a víz világnapjának története. Az UNESCO világörökségként számon tartott Rio De Janeiro városában rendezett Környezet és Fejlődés konferencián kezdeményezte az ENSZ közgyűlése a jeles esemény létrehozását. Az év végén foglalták írásba a Víz Világnapja kezdeményezést és nem sokkal később került először megrendezésre az esemény.

Innen kezdve minden évben március 22-én ünneplik világszerte a Víz Világnapját. Földünk édesvíz készlete véges, és napról napra egyre több ember nem jut megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ivóvízhez. Már napjainkban több, mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, ami a tendenciák szerint rohamosan romlani fog az elkövetkező években. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy ivóvíz készletünk véges, és ezért tegyünk meg mindent vizeink megóvásának érdekében. Emellett 2015-ben a világszövetség célul tűzte ki azt is, hogy 2030-ra minden ember számára biztosítva legyen a tiszta, és egészséges ivóvíz.

 

A Víz Világnapja keretében megszervezésre kerül idén Fonyódon a NABE jóvoltából a Balatoni Kincskereső játék:

Vigadó tér

forrás: montiviz.hu

kép: internet