Akadálymentesítési beállítások

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

A Fonyód Média stúdiófelvételénA Fonyód TV – Téma című műsorában beszéltünk egyesületünk, a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület elmúlt időszakáról, a tavaszi felkészüléstől, a verseny – és tábor időszakon át, egészen a jövő évi terveinkig.

 

 

 

Hogy telt a verseny és a táboridőszak, a nyárra való felkészülés a VAGABUND számára?

Kocsis Ádám – operatív vezető: Az idei évben korán, már a tavaszi szünetben megkezdtük a felkészülést az akkor még, előttünk álló versenyidőszakra.vizen... 
Társegyesületeinkkel közösen zajlottak az edzések Keszthelyen. A 4 napos, korainak számító közös edzőtábor kiválóan hatott az oktatómunkára és sportolóinkra is, sikerességén felbuzdulva a jövő év tavaszi szünetében ismét megszervezzük a közös edzőtábort. 
Június elején, az idei évben is részt vehettünk a Nemzeti Regattán, Siófokon. A Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján 2018-ban, a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület képviselte Fonyódot. Az idei versenyen a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület tagjai a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület tagjaival karöltve vett részt a programon. A versenyen jól szerepeltünk, a tavalyi győztes Baja csapatát verve, 4. helyezést értünk el az idei futamban. Majd következett a saját versenysorozatunk... 
verseny közbenKocsis Gergő Boldizsár – versenyző, oktató: A korai edzőtáboroknak nagyon örültünk, jó volt visszaszokni a rendszeres vitorlázásba, jó volt újra találkozni a nyári barátokkal és a vízen természetesen ellenfelekkel… Nyáron, a tábori időszak jól telt a gyerekeknek is és nekünk is. Sok új és sok visszatérő gyerkőcünk van a táborban. Az O’pen Skiffeseknek segítője leszek a jövő évtől, igyekszem majd átadni nekik az én, eddigi versenytapasztalataimat, amiket ebben a hajóosztályban szereztem, igyekszem majd az utánpótlásnövendékeket a legjobb tudásom szerint fejleszteni. Szeretjük ezt csinálni, ez hajt bennünket. Nekünk ez nem olyan, mint az a munkahely, ahová az ember mindennap felkel és időre bemegy, majd délután négykor kijön, hogy végre vége… Számunkra olyan, hogy végre mehetünk, végre foglalkozhatunk a többiekkel, a barátainkkal, társainkkal és mikor találkozhatunk holnap, már megint?!

A VAGABUND Vitorlás Sportegyesület egyik fő küldetése az utánpótlásnevelés. A Magyar Vitorlás Szövetség egyre nagyobb figyelmet fordít erre a létfontosságú területre. Milyen fejlődés tapasztalható?

Ádám: – Az MVSZ Vitorlás Suli programjának akkreditált tagja a VAGABUND. Az oktatás jellegét a magasabb szintű elvárás és képzésforma határozza meg, illetve az oktatói gárda.madártávlat Csapatunkban az elvárásoknak megfelelően elvégeztük a szükséges továbbképzéseket az akkreditált vitorlásoktató hely teljesítéséhez. Szakedzői, vitorlásoktatói szakképesítéssel, folyamatos továbbképzéseken való részvétellel, állandó megújulással teljesítjük a Vitorlás Sulikhoz kapcsolódó elvárásokat. Az ehhez szükséges feltételeket az MVSZ biztosítja, hogy a trendeket és az edzésekben létrejövő változásokat követni tudjuk. Ilyen az idei évben összeállított újdonság is, egy kimondottan vitorlás utánpótlásnövendékek számára készült szintfelmérő edzésterv is.

Milyen hazai és nemzetközi versenyeken vett részt az egyesület?

csapatunkÁdám: - Társegyesületeinkkel karöltve megrendezett versenysorozatunk, a Junior Balaton Kupa az idei évben kiegészült egy ötödik állomással, Balatonberénnyel; szeretnénk, ha jövőévben kiegészülhetne Balatonlelle helyszínnel is. A kupasorozat leglátogatottabb állomásán 7 egyesület versenyzett. Ez 50-60 gyermek részvételét jelenti. A versenysorozat eredeti küldetése a nyugati-medence vitorlás és utánpótlásvitorlás életének felpezsdítése volt. Szeretnénk még fejlődni indítható hajóosztályok és létszám terén is, hiszen a keleti-medencében még mindig nagyobb létszámmal vesznek részt a versenyeken, de itt a nyugati-medencében is nagyon komolyan elindult az utánpótlásnevelés és a vitorlásélet. Szezonzáró versenyünk, az O’pen Skiff – Ödeg-tó Kupa, a TV adás felvételét követő, szeptember utolsó hétévégéjén kerül megrendezésre.

Milyen jövő évi tervek vannak már most kilátásban a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület számára?

Ádám: - A legfontosabb a saját versenysorozatunk a Junior Balaton Kupa megszervezése. Kicsit jobban lesznek elosztva a versenyeink. A nyári időszakban 9-10 hét a versenyidőszak.Verseny szép időben Ez mindenki számára megterhelő az időbeosztás, a közlekedés és az eszközök szállítása miatt is. 2020-ban igyekszünk az eddigi tapasztalatok alapján még jobban megszervezni a versenyeket. A jövő év legnagyobb eseménye számunkra is, az október közepén, Balatonmáriafürdő Vitorlás Sportegyesület által elnyelt O’pen Skiff Európa-Bajnokság megrendezése, az abban való segítségnyújtás és a versenyen történő helytállás. 60-80 hajóval és versenyzővel, az eddig egyetlen Balatonon megrendezésre kerülő nemzetközi versenynek ígérkezik az olimpia évében ez az EB.

Hátrányos helyzetűek táboroztatásával, programok biztosításával, valamint, többek között a fonyódi általános iskolával is együttműködésben áll a VAGABUND. Idén milyen programokban vettetek részt?

Kirándulás a VárhegyenÁdám: - Igyekszünk a nehezebb sorsú gyerkőcök számára is programokat, élményeket nyújtani és a vitorlás sport szeretetét átadni nekik. Egyre nő azoknak a létszáma, akik igénybe tudják venni a Palonai Magyar Bálint Általános Iskolából az egyesületünk, helyi vállalkozók és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően létrejött kedvezményes táborozási lehetőséget. Tartottunk külső táborokat Zalakaroson és Balatonfenyvesen is, hátrányos helyzetű gyermekeknek. Programokat biztosító szolgáltatói vagyunk a Csodaszarvas Programnak, amelynek keretén belül is érkeztek hátrányos sorsú és fogyatékkal élő gyermekek is. Az idei évben is találkozhattunk Fonyód testvértelepüléseiről a Vízisport Központba érkező is ellátogató csoportokkal, megvendégelésüknek és a velük eltöltött vidám vízi és szárazföldi programoknak is nagyon örültünk.

A jövő évi megmérettetésekre hogy készültök fel?

Gergő: - Az edzéseink tavasszal fognak elkezdődni, remélhetőleg jó lesz a jövő évünk. Már most alig várjuk, hogy újra hajóba üljünk. Sok-sok elméleti felkészülésre és vitorlázásra számítok.diákjaink 
Ádám: - A jövő évet illetően, a nálunk felkészítésben, elméleti és gyakorlati oktatásban segítő gyermekek már 17-18 éves korba lépnek. Szeretnének a közelünkben maradni. Nekik külön programot indítottunk, az MVSZ által indított képzésekre invitáljuk őket: ilyenek a versenyrendezői, irodavezetői és versenybírói képzések, melyeket egy-egy segítőnk már el is végzett. A legaktívabb segítőnk télen megszerzi a hivatalos hajóvezetői engedélyét, azzal jövőre még aktívabban vehet majd részt az egyesület életében.
Így a gyerekek hosszútávon a vitorlázás és a mi közelünkben maradhatnak.

Elérhetőségünk: Vízisport Központ

VAGABUND Vitorlás Sportegyesület