A- A A+
Belépés     


akad wide

Az ifjúság érdeklődése a csoportos játékokon át vezetett el a futball szeretetére, népszerűségére.
Az 1920-as évektől alakultak a környéken a csapatok. Fonyódon 1926-ban alakult meg az egyesület, neve: Fonyódi Sportkör. Kezdetben csak labdarúgó szakosztály volt. A Dél-nyugati I. Sz. II. osztályába sorolták be.
Az első lépéseket Klémann János bélatelepi állomásfőnök, Milkovics József és Barcza intéző segítette.
A csapat tagjai voltak: Oláh János, Szentpáli Imre, Porkoláb Lajos, majd a Keresztes és Zsoldos testvérek.
Saját költségükön vettek labdát és felszerelést, és a helyi kereskedők, kisiparosok segítették a csapatot.
A lelkesedés eredményeként a tapolcaik által szervezett „Balaton kupát" három egymás utáni évben is megnyerték.
1926 után a testnevelést kormányrendelet írta elő, és ekkor a Levente Egyesület keretében működött tovább a csapat. Ekkor nem csak a focistáknál, hanem az atlétika különböző ágaiban is több jó eredmény született. ( Keresztes, Bazsika, Köcski, Zsinkai, Horváth, Varga, Bognár, Zsoldos, Hamvai, Tiklics, stb.)
A foglalkozásokat kezdetben a Balaton parton tartották, majd területet Basch Fülöp földbirtokostól kérelmeztek a „Basch" erdő bozótos részében. ( A mai pálya helyén). Az elutasítás után a községi elöljáróság segítségével 1936-ban a Halászteleppel szemben, a Balaton partján kapott helyet a sportpálya, amit a Levente Egyesület alakított ki, és azt használta az ifjúság.
1945 után a sportolás nagy lendületet vett. Az 1950-60-as években Hajba József és Vida János irányították az edzéseket, amelyen 40-50 fiatal is részt vett.
A labdarúgó csapatnak a Tőzegüzem nagy segítséget adott (labda, mez, kapu, stb.) az Egyesület új nevet vett fel: Fonyódi Petőfi SE.
A földosztás folyamán a Balaton parti sportpálya területét felparcellázták és helyette adták A Sipos-domb ( mai is itt áll a pálya) területének aljában elterülő katlanszerű területet, amit már 1934-ben is kért az egyesület.
A sűrű bozótos területet az egyesület a drukkerek és szinte a lakosság egésze egy emberként tisztította.
Az első kapavágást - ahová az országos edzőközpontot, sporttábort terveztek -, az akkori sportminiszter, az MLSZ főtitkára, Hegyi Gyula végezte. A terveket Dióshegyi Ödön készítette társadalmi munkában, segítője Borbély Gyula bácsi volt.
A sportkedvelőkhöz, élükön Zákányi Kálmánhoz újak csatlakoztak: Hausz Jakab, Sinkovics László, Bogdán János, Péter István stb.
Az elhanyagolt területből új pálya lett. Nagy segítséget nyújtott a Községi Tanács tőzegüzem, Közalkalmazottak Szakszervezete, Halásztelep, Tsz. stb.
A kezdeti lépések ma igazán valóssá váltak: füves pálya, futópálya, csarnok, lelátó, Hotel. Csodás sportcentrum, gyönyörű környezetben!
A Petőfi Sportkör 1976-ban ünnepelte 50. Évfordulóját. Az ünnepség délutánján a Fonyód-Marcali megyei I. osztályú mérkőzésen majd ezren ünnepeltek.
A csapat további szereplése hullámzó volt.
A nyári üdülési szezon sok labdarúgó a vendéglátóiparban dolgozott, így nem igen jártak edzésre, és gyengébb eredmények születtek.

Leginkább a megyei I. és II. osztályban szerepelt a csapat. Az 1960-as 70-es években még itt játszott Siófok, Kaposvári Kinizsi, Barc-s, Marcali, stb. Nagyon erős volt a mezőny. Fonyódon a helyi lakosok adták a csapat zömét, kiemelkedő játékosok sora játszott itt sok-sok éven keresztül ( akár 10 évig is) együtt.
Ők voltak: Darvas, Hajba, Járfás, Oláh, Molnár, Liszkai, Vida, Gyuricza, Nagy, Farkas testvérek, Zámbori, Bognár.
Sok fonyódi nevelésű játékos magasabb osztályba is eljutott: Jutasi (Salgótarján), Pintér (Szombathely), Nagy László (Újpest), Cserepes ((Dunaújváros), Deákvári (Vasas), Posza ( Újpest).
Az 1950-es évektől, mióta rendszeres bajnokságok folynak, több sportkör elnök, intéző, edző foglalkozott a csapattal. Külön ki kell emelni Zákányi Kálmán sportköri elnököt, aki az egyesült 50. Évfordulóján bejelentette a pálya korszerűsítését, amelynek avatója 1974-ben a Kaposvári Rákóczi-Budapesti Honvéd barátságos mérkőzés volt, majd 3000 ember előtt. Zákányi Kálmán, akkor elnök álmodott egy merészet, hogy Fonyódon sportcsarnok épül. Ennek alapjait 1977-ben rakták le. Az egyesületnek szolgáltató egységei voltak (lakatos, vízszerelő), 3 saját autóbusz szállította a sportolókat, iskolásokat, igazi sportélet volt.
Rangsor nélkül a csapatnál tevékenykedő edzők közül néhányan: Milkovics József, Hajba József, Dr. Vida János, Turai László, Zámbori Béla, Deákvári Antal, Koszics Károly és a jelenlegi edző, Latyák Tamás.
Csapatainkat segítették a következő technikai vezetők és intézők: Szöllősi József, Horváth Endre, Dávid Antal, Posza László, Tolnai Attila, Fodor István, Német László, Molnár Csaba stb.
A csapat életébe a legmagasabb osztály amelybe eljutott az NB. III volt. Itt két évig játszott. (Edző Deákvári Antal). Ekkor már nem csak helyi játékosok játszottak amit a fonyódiak nehezen fogadtak el.
Fonyód szereti a sportot, a csapatot. Egy-egy mérkőzésen sokszor 300-400 ember buzdította a csapatot.
Jelenlegi elnök: Farkas Tibor.

Az elmúlt évek összefoglalója:
A csapat 2001/02 után 2003/04-ben is ezüstérmet szerzett a megyei első osztályban. Akkoriban főként fizetett játékosok alkották a csapatot, de azért voltak helyiek is, viszont a jelenlegi gárdában az egykori ezüstérmes csapatból csak nagyon kevés játékos található meg. Talán egy-két fő.
A fizetett játékosok időszaka a pénz elfogytával lezárult. A csapat gödörbe kerület, a vezetésben is változások következtek be. Sajnos időközben Fábián István elnők váratlanul elhunyt. A megmaradt vezetés leváltásra került, a stafétát a jelenlegi elnök, Farkas Tibor vette át csapatával. Farkas Tibornak nagy küzedelmek árán sikerült életben tartaniai az egyesületet, majd ezt követően továbbadta a stafétát a jelenlegi vezetőségnek, melynek élén Bognár Ákos elnök áll.
A csapat minőségileg gyengült, két évet bírt még a megyei első osztályban, aztán bekövetkett a sajnálatos kiesés hosszú-hosszú évtizedek után (1950 óta nem estünk ki a másod osztályba).
Egy pozitívum, hogy nőtt a helyi játékosok száma, akik anno még a fizetett játékosok miatt nem igazán kerültek szerephez, ezért B.földvárra, Lengyeltótiba és a környező csapatokhoz igazoltak. Szép lassan kedztek visszaszállingózni. Fizetés nélkül, a játék szeretete miatt rúgják a fiúk a lasztit hétről hétre.
A másodosztályba kerülés után majdnem bekövetkezett a vég. Ugyanis papíron kiestünk a harmadosztályba, de az utolsó pillanatban visszalépések miatt maradhattunk a megyei másodosztályban mégis.
Immáron hatodik szezonját kezdte meg a 2011/12-es idénnyel a gárda a második megyei vonalban, ahol a 8. helyen végzett. Az eddigi másodosztáylú évek alatt a legjobb a 6. helyezése volt, a feljutásra sajnos sanszunk sosem volt ebben a 7 évben. Stabil másodosztályú csapattá váltunk, főként helyiekre építve a 2012/13-as szezonig, amikor is megindult a kárpátaljai fiatalok beépítése a felnőtt csapatba és a többi korosztályos csapatba egyaránt. Melynek kiindulója a következő:
Érdekes dolog, hogy 2010-11-ben egy program keretében kárpátaljai fiatalok érkeztek a településre tanulni és sportolni. A kollégiumban élő diákokból a felnőtt-és ifjúsági csapatba is delegáltak játékosokat. Többségük azonban NIKÉ SE FONYÓD néven önálló csapatot alapított és elindult a megyei IV. osztályban, jó esélyekkel pályázva az első helyre. Ez a csapat egyébként bronzérmes lett a megyei IV. osztályban, majd a 2012/13-as szezonban jött változások miatt ki is lépett onnan és más formában folytatta útját.

UTÁNPÓTLÁS:
A labdarúgás-utánpótlás jó utakon jár. Pamuki Zsolt vezetésével az U-16-os csapat 2010-ben megyei ezüstérmet szerzett! 2011-ben pedig megnyerte az U-16 északi csoportját, valamint az összesített megyei bajnoki címet is a Babócsa csapata ellen Toponáron! Fantasztikus teljesítmény!
Az ifjúsági csapatot Szántó Zoltán vezette a 2012/13-as szezonig. Ezután a Fonyódon gyerekkora óta sportoló, 1 év után a Balatonlelle SE-től visszatértő Mercz László vette át az edzői szerepet. Az ifjúsági csapat Niké SE néven fut, ugyanis a csapat nagy részét kárpátaljai fiatalok alkotják, ezért "életszerű", hogy nevük is Niké SE legyen. A felnőtt csapat továbbra is Petőfi SE. Ez elsőre kicsit ellentmondásos, de végsősoron egyáltalán nem az.
Az utánpótlásban 2012/13-as szezontól kezdve komoly változások történtek, melyek összességében a Fonyódi Petőfi SE-re is kihatnak, méghozzá pozitívan. A korábban említett kárpátaljai fiatalok alkotta Niké SE bizonyos szinten összeolvadt a Petőfi SE-vel. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy egy-egy bajnokin a pályára lépő játékosok egy része helyi vagy környékbeli, másik része pedig nálunk tanuló és sportoló kárpátaljai. A kapcsolat szerencsére teljesen jó és barátságos.
A nagy változás 2012/13-ban azonban nem merült ki ennyiben. Ugyanis a Niké SE - Fonyódi Petőfi SE kooperáció két utánpótlás csapatot indított el az NB2 II.o. dél-ny-i csoportjában 17 és 19 éves korosztályban! Erre nem volt még példa eddig, ráadásul a csapatok nem vallanak szégyent, gyűjtögetik a pontokat! Az U-19-es csapat nagy részét szintén kárpátaljai fiatalok alkotják, a 17 évesek csapatát pedig inkább helyiek és környékbeliek. A már említett megyei bajnok U-16-os csapat mellett az NB2-es 17 éves korosztály edzője szintén Pamuki Zsolt. A 16 évesek csapatában egyébként szintén játszanak kárpátaljaiak. Tehát a jó értelemben vett "keveredés" minden korosztálynál jelen van.

KÉZILABDA:
A kézilabda hosszú évek után néhány ember (Csabi Péter, Bakos Zita, Németh Helga, Tulezi László stb.) kitartó munkájának köszönhetően újjáéledt Fonyódon. Eleinte úgy volt, hogy női-férfi felnőtt csapat egyaránt lesz, de végül csak női csapat alakult újjá és 2011-től elindult ismét az NB3 női bajnokságban. Vegyes képet mutat az gárda összetétele. Helyiekre és környékbeliekre egyaránt épül és szépen fejlődik.
A kézilbda-utánpótlás lassan, de feljődik. Egyre több még nem felnőttkorú fiatal is lejár kézizni.
A településen természetesen más sportágak is jelen vannak és szép eredményeket is elérnek. Nem mindegyik a Petőfi SE keretein belül működik. Ilyen sportágak hovatartozástól függetlenül: asztalitenisz, sakk, kajak-kenu, floorball, küzdősportok, futás, triatlon, atlétika stb.

Az írás szerkesztője elnézését kér azoktól, akiknek a nevét nem említette.
(az írás szerzője névtelen, valamikor Miseta polgármester Úr idején íródott kiegészítve néhány dologgal a jelenlegi honlapszerkesztők jóvóltából. Mindenesetre szépen összefoglalja a múltat és jelent.)

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 asp gombocska

 

 

ohp gomb

 

 

energetika 

 

bartokutca

 

ginop

 

gomb fonyod a fejlodes utjan ovoda kulso energetikai felujitasa

gomb ginop

 Piac gomb

 

gomb fonyod a fejlodes utjan az ovoda es bolcsode bovitese es felujitasa

 

 gomb fonyod a fejlodes utjan interaktiv foglalkozasok a diakokert

csiszta banner

 

asp kep

kisfaludy2030banner

 kisfaludy2030banner 2021

 

banner

 

MAK banner baba 0915 300x250px OK

 

 MAK banner 0915 300x250px OK

 

 

3d_pano.png

webcam

images/fonyod_galeria.png