Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

okt23 Small 2Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepség kezdeteként Varga István köszöntötte jelenlévőket.

 

 

 

 

Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött.

 MG 9386 Small

Erdei Barnabás Fonyód város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet Fonyód Város Önkormányzatának nevében, melyben egy legendás sporteseményt is felidézett 1956-ból.

"Tisztelt Megemlékezők!
Miközben Budapest utcáin még dübörögtek a tankok, és a szovjet elnyomók elleni egyenlőtlen küzdelem már temérdek áldozatot követelt, addig a magyar vízilabda-válogatott 1956. december 6-án a melbourne-i olimpián lényegesen kiegyenlítettebb viszonyok között – hét a hét ellen – legyűrte a Szovjetuniót. A melbourne-i olimpiai vízilabdatorna hatos döntőjében 67 évvel ezelőtt, 1956. december 6-án rendezett mérkőzést melbourne-i vérfürdő néven is emlegetik a krónikák. A híradások és visszaemlékezések szerint 1956. december 6-án felfokozott hangulatú mérkőzés zajlott a melbourne-i uszodában. A magyar forradalom véres eltiprása táplálta hangulathoz nem csupán a távoli kontinensre emigrált magyarok, hanem az ausztrálok is nagyban hozzájárultak. A hatezres nézőtérre bezsúfolódó nyolcezer szurkoló iszonyatos erejű buzdítása szárnyakat adott a magyar válogatottnak, megbénította a szovjeteket, és hatalmába kerítette a svéd játékvezetőt. Az uszoda katlanná változott, a tribünön egy gombostűt sem lehetett leejteni. A negyedik magyar gólt követően – ekkor a szovjetek még egyet sem lőttek – Valentyin Prokopov nem bírta türtőztetni magát és sportolóhoz méltatlanul lekönyökölte a magyar Zádori Ervint. A kiömlő vér pirosra festette az uszoda vizét. A lelátón egy szempillantás alatt lincshangulat alakult ki, többen is a medencébe ugrottak. A bíró érezte, hogy akár nagy baj is történhet, de nem merte lefújni a mérkőzést. Valaki azonban a zsűriben egy perccel a meccs hivatalos lefújása előtt bekiáltotta: „Vége van a meccsnek, a magyarok nyertek.” A vérző arcú magyar játékos fotója rögtön bejárta a világsajtót, és a magyar forradalom hősies ellenállásának szimbólumává vált. A magyar válogatott pedig másnap este legyőzte egyik – ha nem a legnagyobb – ellenfelét, Jugoszláviát és hatalmas fölénnyel, 20-3-as gólaránnyal megnyerte a melbourne-i olimpiai vízilabdatornát. Magyarország a medencében vágott vissza a forradalom eltiprásáért. Ezt az eseményt dolgozza fel a Szabadság, Szerelem című filmdráma, mely filmnek címe az idén 200 éve született  Petőfi Sándor egyik versének a címe és ars poeticája is."

A Siófoki Szakképzési Centrum Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola 10/b osztályos diákjainak megható műsorát láthattuk, amelyet Grüblné Krekovics Gabriella és Varga Yvette tanárok állítottak össze. A fiatalok nagy átéléssel adták elő a 67 évvel ezelőtti események történések színpadi változatát.

 MG 9438 Small

A Szózat közös eléneklése után az I. Gyermek Huszár és Tüzér Bandérium felvezetésével a megemlékezők átsétáltak az 1956-os emlékműhöz, ahol Fonyód Város Önkormányzata nevében Hidvégi József polgármester és Erdei Barnabás alpolgármester, továbbá intézmény- és cégvezetők, képviselők, meghívottak és civilek helyezték el az emlékezés és koszorúit és mécseseit.

A megemlékezés végén I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium tagjai díszsortűzzel és ágyúlövéssel tisztelegtek 1956 hősei és mártírjai előtt.

kishuszar Small

<_align="center">