Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

cigiHiába tudjuk, mennyire káros az egészségünkre, minden harmadik magyar felnőtt továbbra is dohányzik.

 

 

 

Az sem riasztja el őket, hogy minden negyedik honfitársunk tüdőrákban hal meg, vagy hogy a dohányosok négyszer nagyobb eséllyel szenvednek szívkoszorúér-megbetegedésekben, és az agyvérzés is gyakoribb náluk. Manapság már tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányzás során maga az égés és a vele járó füstben és kátrányban található káros anyagok felelősek elsősorban a dohányzás káros hatásaiért. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület szabadul fel egy hagyományos cigaretta elfogyasztása során, amelynek jelentős része rákkeltő hatású is lehet. Fontos tehát, hogy aki tud, szokjon le minél előbb a dohányzásról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, ha valaki ma eldobja a cigarettát, tíz év alatt a felére csökkentheti annak az esélyét, hogy tüdőrákos legyen. A koszorúér megbetegedéseknél ehhez a „felezéshez” elég egyetlen év is.

Ha viszont valaki nem tudja vagy nem akarja letenni a cigarettát, érdemes fontolóra vennie a dohányzás kevésbé káros formáit. Ezek a technológiák is tartalmaznak nikotint, használatuk azonban nem jár égéssel, így az ezzel járó füst és károsanyagok nem jutnak be a szervezetébe*. Ahogyan az étkezésben is választhatunk szénhidrátcsökkentett vagy alacsonyabb sótartalmú ételeket, ez érvényes a dohányzásra is: a hevítéses termékek esetében például a dohányt égés helyett csak egy bizonyos hőfokig hevítik (~250-350°C), ahol a nikotin felszabadul, de mivel nincs égés, így nem képződik füst, tehát az abban lévő károsanyagok elkerülhetőek. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak. 

Kérjük, további információkért látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

 

forrás és kép: sonline.hu