Accessibility Tools

Programjaink: Május 11. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal , helyszín: Nagyboldogasszony Plébánia templom; Május 17. péntek 18:00 óra Biczók Bendegúz előadása , helyszín: Feng Shui Galéria; Május 18. szombat 8:00-10:30 óra Berekjárás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 14:00-15:00 óra Természetismereti foglalkozás, helyszín: Berek Világa Látogatóközpont; Május 18. szombat 12:00 óra Vadételek főzőversenye, helyszín: Fácános Palánkvár; Május 18. szombat 14:30 óra Fúvószenekari találkozó, helyszín: Vigadó tér; Május 18. szombat 15:00 óra Egészség túra Varga Istvánnal, helyszín: Protestáns templom;

news_slideshow1.jpeg
news_slideshow2.jpeg
previous arrow
next arrow

animacio napja newsd com1A Nemzetközi Animációs Filmszövetség 2002-ben kezdeményezte, hogy október 28-át az animáció világnapjaként ünnepeljük.

 

 

 

A jeles emléknapot, a francia animáció megteremtőjéhez, Emile Reynaud kötötték, aki 1892-ben ezen a napon nyitotta meg párizsi Optikai Színházát. Azok a megmozduló, szenzációs képsorok… – több mint százhúsz éve bűvölik el az embereket. Zoetróp, fenakisztoszkóp, praxinoszkóp – csak pár egyszerű eszköz azok közül, amik a korszak mozgóképkultúráját meghatározták. A 19. század végi lelkes kísérletezéseknek fontos szerepe volt abban, hogy az animáció a 20. században nagykorúvá válhatott. Képzőművészek, iparművészek áldozatkész munkája nyomán a vásári mutatványosok vizuális trükkjeiből pár évtized alatt egy egészen új és nagy jelentőségű művészeti és szórakoztatóipari ág bontakozott ki. Az animációs film korai alkotásai sok mindenben eltérnek a ma ismert filmektől, de megegyeznek abban, hogy azok alkotói a képkockákat egyesével alkotják meg. Az illúziókeltésért tett fáradtságos munka azonban meghozta eredményét, az animáció világszerte közkedveltté és elfogadottá vált.

Szóló szőlő mosolygó alma csengő barack

Magyarországon is van mit ünnepelni

Magyarországon – habár korábban is voltak jelentős eredményeket hozó kezdeményezések –, az ’50-es évek elejéig kellett várni arra, hogy magyar rajzfilmek kerülhessenek a filmszínházak vetítőjébe. A háború után elsősorban Macskássy Gyula  szervezőmunkája révén indult meg a hazai animáció. 1951-re mutatták be az első hazai gyártású színes rajzfilmet, a Kiskakas gyémánt félkrajcárját. A rajzfilm Rákosi Mátyás tetszését is elnyerte, így lehetőség adódott a magyar animáció további kibontakozására. Az Erdei Sportverseny, a Kutyakötelesség és a Két bors ökröcske számos nemzetközi díjat is nyert, ezáltal bebizonyította, hogy a magyar rajzfilmkészítés komoly jövő előtt áll. Sok nehézség után végül 1957-ben alakult meg a Pannónia Filmstúdió, melynek animációs részlege jelentős világsikereket ért el, mind a saját, mind pedig a külföldi bérmunkákkal.

Ne higgyük, hogy az animációs filmek csak gyerekfilmek lehetnek          

Az animációs filmeket sokan tévesen azonosítják a gyermekeknek szóló rajzfilmekkel. A gyermekmesék sokszínű fantáziavilágának megörökítésére tökéletes eszköz az animáció. Ugyanakkor megszületése óta a gondolatok, érzelmek megjelenítésének egyik lehetséges eszközeként tekintenek a művészek. Az animáció minden korszakában születtek olyan alkotások, melyek elsősorban a felnőttekhez (is) szóltak. A magyar animáció meghatározói közül – többek között – Jankovics Marcell is tudatosan fordult a felnőtt közönség felé. Jankovics Marcell János vitéze (1973) a pár évvel korábban megjelent brit Yellow Submarine vizuális formanyelvéből ihletődött, majd következő egész estés rajzfilmje, az álomszerű Fehérlófia (1981) összetett szimbólumrendszerével a felnőtteknek is sokoldalú vizuális élményt nyújtott. Habár a rendszerváltás óta jelentkező állami megrendelések hiánya alapvetően megváltoztatták a hazai rajzfilmkészítést, számos eredményes munka hirdeti a magyar animáció jelenét. Több siker mellett, megemlítendő Richly Zsolt nagyszabású vállalkozása, a Luther (2016), mely a nagyhatású protestáns lelkész életét eleveníti meg. A reformáció 500. évfordulójára készült film azóta számos nemzetközi és hazai díjat nyert.

Az animáció világnapján mindannyian jó szívvel reméljük, hogy a magyar rajzfilmgyártás alkotásaival még sokáig megörvendezteti a kicsiket és a nagyokat.

 

forrás: vilagnap.com

kép: internet

A filmet a Quartzbox, magyarország egyetlen homokanimációval foglalkozó csapata készítette.