A- A A+


akad wide

Az oldal fordítása folyamatban van. Kérjük, látogasson vissza később. 
Translate this page is pending. Please check back later.
Übersetzen Sie diese Seite steht noch aus. Bitte kommen Sie später wieder.

hu.png

Nyári bűnmegelőzésA nyári hónapok elkerülhetetlen velejárója a megnövekedett bűnesetek száma! Ezeknek az egyik fő területe a strandokon őrizetlenül hagyott értékek. Emelett egyre több a Balatonkörnyékén a nagyértékű kerékpár, melyre a bűnelkövetők is felfigyeltek.  

 

2021. június 22-én kora este a balatonboglári Platán strandon egy törölközővel leterített, és őrizetlenül hagyott hátizsákot tulajdonítottak el, benne készpénzzel, ruhákkal, mobiltelefonnal, személyes okmányokkal és bankkártyákkal.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az ehhez hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében a következőket javasolja:

- A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyait, iratait, bankkártyáit hagyja otthon!
- Csak éppen elegendő mennyiségű készpénzt vigyen magával a strandra!
- Mobiltelefonját, fényképezőgépét, kameráját, gépkocsijának kulcsait ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket!
- A törölköző nem értékmegőrző!
- Gépkocsiját mindig zárja be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjon az utastérben, de még a csomagtartóban sem!
- Nyaralója, apartmanja ajtajait, ablakait távozáskor mindig zárja be, és használja a rendelkezésre álló riasztót is!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelten fontosnak tartja a megyében élők biztonságát, és a nyári idegenforgalmi szezonban ide látogatók felhőtlen kikapcsolódását. A tavalyi év megegyező időszakához viszonyítva érezhetően megemelkedett a kerékpárlopások száma a megyében. A bűncselekmények közel fele a nyári időszakhoz és a balaton-parti településekhez köthető.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a bűncselekmények a szükséges óvintézkedésekkel megelőzhetők.

Az értékek megóvása érdekében a bűnmegelőzési szakemberek az alábbiakat tanácsolják:

- Távozáskor mindig zárja le kerékpárját! A megbízhatóság fontos, inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
- Biciklijét lakatolja stabil tárgyhoz, a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítve!
- Ha hosszabb időre kell otthagynia kétkerekűjét, eldugott helyek helyett válasszon a forgalmas, jól kivilágított, közterületi kamera által is belátott lehetőségek közül!
- A könnyen leszerelhető tartozékokat (szerszámok, lámpák, sportkulacsok, okos eszközök) ne hagyja a kerékpáron!
- Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlanul, vagy felügyelet nélkül biciklit. A kertkaput nappal is zárja be, éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
- Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
- Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, ne változtassa meg a helyszínt, és azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívó számok valamelyikén!

 

forrás: police.hu